Zeldzame bloem steekt de kop op

Staphorst – Wie in deze tijd van het jaar door Staphorst of Rouveen loopt of rijdt, kan het niet ontgaan dat de narcissen weer bloeien. Het gaat hier om wilde narcissen, een zeer zeldzame verschijning.

Landschap Overijssel en Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o. willen deze bijzondere en kenmerkende soort behouden. Van oorsprong groeit de wilde narcis in Noordwest- Overijssel in beekdalen en aan de randen van veengebieden. Op de oorspronkelijke groeiplaatsen is de soort tegenwoordig verdwenen, maar door het veelvuldig overplanten naar erven en tuinen komt de wilde narcis hier dus nog steeds voor. Ook hier staat de bloem onder druk.

Herinrichting

Door herinrichting en modernisering van tuinen en erven en de opkomst van steeds meer gekweekte varianten dreigt de wilde narcis ook uit het straatbeeld van Staphorst te verdwijnen. Om te voorkomen dat deze bijzondere en voor de gemeente zo karakteristieke soort verloren gaat, maakt Landschap Overijssel zich sterk voor het behoud.

Samen met de Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o. wil Landschap Overijssel inwoners van de gemeente Staphorst bewust maken hoe bijzonder het is dat de wilde narcis hier nog voorkomt. Ook wordt onderzocht of een bollenbank kan bijdragen aan het behoud. In de bollenbank kunnen bollen die vrijkomen bij de herinrichting van tuinen tijdelijk worden bewaard om deze later op een andere geschikte locatie weer een plaats te geven. Op deze manier hopen de betrokken partijen de wilde narcis voor de toekomst te behouden.

 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!