Ten Kate-trio geniet van massale aanloop bij Pitstopdag

Nieuwleusen - De Ten Kate Pitstopdag op het Nieuwleuser industrieterrein is op alle fronten weer een geslaagd sportief spektakel gebleken. Gerrit ten Kate en zijn manschappen ontvingen pakweg 8000 bezoekers op het zonovergoten thuiscomplex.

Het trio Michael van der Mark, Nicky Hayden en Patrick Jacobsen vervulde daarbij een hoofdrol, met de 25e WK Superbike in Assen in zicht.

Vele handtekeningen

Opvallend was de enorme belangstelling voor de nationale held Michael van der Mark van wie komende zaterdag en zondag grootse daden op de TT-piste worden verwacht. Ook de Amerikanen Hayden en Jacobsen strooiden trouwens met vele handtekeningen, gingen met supporters op de foto en lieten zich constant interviewen door persvertegenwoordigers. Er bleken zelfs flink wat Amerikanen – in Europa werkzaam – naar Nieuwleusen te zijn gekomen om hun racende landgenoten te ondersteunen. ‘Erg leuk om dit allemaal mee te maken’, vond de 22-jarige Jacobsen. ‘In Amerika is motorcross thans mateloos populair en professioneel geregeld en zit de wegrace duidelijk in een dip. Maar vandaag blijkt dat ons Honda-wegraceteam toch erg breed wordt gedragen. Europa is nu eenmaal wel de bakermat van de wegrace, vandaar dat Nicky en ik hier actief zijn. Ik voel me thuis in dit team en hoop, na een vijfde en derde klassering en een nulscore in Aragon, in Assen weer iets goed te maken. Ik houd van die piste, vol grip. De titel in de WK Supersport is nog steeds mijn doel’, aldus deze opvallend ranke en kleine lichtgewicht, die vorig jaar vicewereldkampioen in de 600 cc werd. In die categorie hoopt Ten Kate alsnog de tiende wereldtitel op te eisen.

Jacobsens 34-jarige landgenoot Hayden mocht als routinier (wereldkampioen MotoGP 2006) een speciale, nieuwe, naar hem genoemde Arai-helm introduceren én uitreiken in de racehal op het complex. Ook hij hoopt, in de voetsporen van Van der Mark, zijn 1000 cc Ten Kate Honda Superbike komend weekend in twee SBK-races maximaal de sporen te geven. ‘Ik ben weliswaar eerstejaars in dit WK voor productiemotoren, maar wil als professioneel coureur uiteraard voor resultaat gaan. Na drie WK’s (zes races) en gewenning moet nu een periode van oogsten volgen’, meende deze uiterst toegewijde coureur, met een flinke racebagage in zijn leren pak.

Stunts en spektakel

Nieuwleusen straalde zaterdag de sfeer uit van een mini-TT-kermis, met vermaak voor jong en oud: de Nacht van Assen als het ware, maar dan in Salland overdag. Op springkussens en een heuse quadbaan kon de jeugd zich vermaken, terwijl stunts en spektakel werden voorgeschoteld door een freestyle-trial-specialist en enkele NSF-stuntrijders op motoren, waarmee flinke wheelies en burn-outs werden gemaakt.

Oude raceglorie was achter de zaak te bewonderen, terwijl in de raceafdeling de nieuwste snufjes op wegracegebied werden getoond. Ten Kate is immers organisator van de Europese Moriwaki 250 Junior Cup, naast preparateur te zijn van vele Honda-racers in nationale en internationale competities. Zo stond ook Staphorster Danny van der Sluis in de tuning-afdeling met zijn machine, als testcoureur voor een nieuw in- en uitlaatsysteem. Met minder decibellen toch meer pk’s genereren is de uitdaging voor Ten Kate.

Ook was er een technische quiz en een sleutelwedstrijd voor publiek, waarbij de jeugd werd uitgedaagd voor een leer- en werktraject in techniek te kiezen. Dat moet zelfs het ministerie van Onderwijs deugd doen, als pilot voor 2016. Eetstalletjes, dansactiviteiten en muziek completeerden dit licht Amerikaans gekleurde racefestival, waarbij de dames van de Asser dansschool van Jan Postema ook de handen op elkaar kregen van de drie Ten Kate-coureurs. Op de parkeerplaatsen stond het boordevol motoren van bezoekers, die hun tweewieler gratis konden testen op de vermogentestbank en tevens nog een advies voor de juiste vering meekregen.

De actiedag van negen tot vijf was na veertien voorgaande edities wederom een doorslaand succes. Komend weekend is het devies voor het Ten Kate-trio ‘geen woorden meer maar daden’. Het wordt zonder meer een uitdagende klus alle hoge verwachtingen in Assen ook daadwerkelijk waar te maken.