'Bezwaarmakers azc Meppel lopen voor de muziek uit'

Meppel - De rechtsgang van de buurtbewoners van het toekomstige asielzoekerscentrum aan de Steenwijkerstraatweg in Meppel is veel te vroeg. Dit zei de gemeente Meppel tijdens de zitting in Assen.

Bezwaarmakers zijn eigenaren van de camping De Kikkerije en van Kreuze Asbestsanering die de rechter vragen de bouw van dit centrum te verijdelen. ,,Maar er is nog geen vergunning aangevraagd. En zolang dat niet is gebeurd gaat er geen spade in de grond", zei advocaat Wim Klostermann die de gemeente bijstaat.

De gemeente is volgens de bezwaarmakers niet alleen van plan om een asielzoekerscentrum voor 600 vluchtelingen te bouwen, maar deze plannen zijn al ver gevorderd. 'Het is een rijdende trein die niet meer te stoppen is. De buurtbewoners worden verstoten van alle informatie', legde de advocaat van de buurtbewoners, Tobias Polak, aan de rechter voor. De komst van dit centrum aan de Steenwijkerstraatweg heeft volgens campingeigenaar Jan Koop de Wolde nu al grote gevolgen.

Afzeggingen

Sinds de publicaties over de komst van dit asielzoekerscentrum wordt hij geconfronteerd met afzeggingen. Eigenaar Arend-Jan Kreuze van het gelijknamige asbestsaneringsbedrijf woont dichter bij de aangewezen locatie en vreest voor privacy overlast. De toekomstige bewoners van het centrum moeten vlak langs zijn tuin, om naar het centrum van Meppel te wandelen. Zijn bedrijf aan huis zal bovendien door de komst van dit azc voor een veel lagere prijs van de hand gedaan kunnen worden.

Onzin, meende Klostermann, de looprichting naar het centrum gaat de andere kant op. 'En de woning van Kreuze staat al sinds 2006 te koop'. Ook de camping van De Wolde hoeft volgens Klostermann niet te vrezen voor geluidsoverlast, omdat het centrum te ver van de camping wordt gebouwd. 'Aan de andere kant bevindt zich een industrieterrein, dat voor veel meer overlast zorgt. En dan hebben we het niet eens over de drukke weg met meer dan 800 verkeersbewegingen per dag.' De hinder en schade die door de klagers worden aangevoerd, wordt volgens Klostermann nergens onderbouwd.

Transparant

De voormalige projectleider van de gemeente wees de rechter erop dat er een klankbordgroep, met daarin buurtbewoners, in leven is geroepen om de communicatie over deze plannen transparant te houden. 'Maar er is nog geen gesprek geweest', antwoordde Kreuze. De gemeente heeft tot dusver maar één locatie op het oog gehad, en dat is in een weiland aan de Steenwijkersstraatweg.

Dit concludeerde Polak namens de buurtbewoners nadat hij via de Wet openbaarheid van Bestuur (WOB) de gemeentelijke stukken boven tafel had gekregen. Uit die stukken bleek zelfs dat het Centrum voor Asielzoekersopvang (COA) de voorkeur had voor een locatie aan de Bremenbergweg, omdat die minder drassig was. 'Die locatie is te ver van het openbaar vervoer waar de vluchtelingen op aangewezen zijn', antwoordde een woordvoerster van de gemeente Meppel.

De kort gedingrechter doet 6 mei uitspraak in deze zaak.