Studenten doen onderzoek naar azc in Meppel en Hoogeveen

Meppel / Hoogeveen - Vier studenten van de opleiding Criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam doen voor hun bachelorscriptie onderzoek naar de veiligheidsgevoelens en overlast bij asielzoekerscentra. Ze doen onderzoek in Hoogeveen en Meppel.

‘Voor ons onderzoek vergelijken we het komende asielzoekerscentrum in Meppel met het al bestaande centrum in Hoogeveen’, vertelt student Welmoed Pluim. Het plan is dat volgend jaar Meppel op de Steenwijkerstraatweg zeshonderd vluchtelingen gaat opvangen.

Hoogeveen heeft sinds februari vorig jaar een vluchtelingenopvang in de voormalige gevangenis Grittenborgh aan de Kinholtsweg. Hier worden zo’n duizend asielzoekers opgevangen.

De studenten van de Vrije  Universiteit zijn de afgelopen tijd al langs de deuren gegaan om enquêtes af te nemen. Tot nu toe zijn in Meppel honderd vragenlijsten ingevuld. Dat is volgens de studenten niet genoeg. Ze roepen Meppelers op om de enquête in te vullen. Dit kan via  www.thesistools.com/meppel. Ook aan Hoogeveners wordt gevraagd om de vragenlijst in te vullen. Dit kan via www.thesistools.com/hoogeveen. In Hoogeveen werd al eerder onderzoek gedaan. Hieruit bleek dat iets meer dan de helft van de inwoners van Hoogeveen, 55%, neutraal staat tegenover de aanwezigheid van asielzoekers in de gemeente en ruim een kwart, 28%, positief oordeelt.