Waterinlaat van 40.000 kilo voorkomt wateroverlast in Meppel

Meppel - Bij het project Waterberging Engelgaarde is dinsdag een grote zogeheten inlaatconstructie op zijn plek gehesen. Het gevaarte van 12 meter lang en 40.000 kilo werd met een grote kraan op zijn plaats gezet.

Dit is een project van het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Wanneer de Wold Aa bij hevige regenval het water niet meer kan afvoeren, zorgt de inlaat ervoor dat een grote hoeveelheid water tijdelijk in de waterberging wordt ‘geparkeerd’. Daarmee wordt wateroverlast in Meppel, zoals in 1998, voorkomen.

200.000 olympische zwembaden

Binnen het project worden twee grote waterbergingen aangelegd: een ‘gestuurde waterberging’ bij Blijdenstein/Engelgaarde (met de inlaat) en een ‘meebewegende waterberging’ bij het Meppeler Wandelbos. De gestuurde berging loopt alleen vol als het écht nodig is. Bij de andere beweegt het waterpeil mee met dat van de Wold Aa. De verwachting is dat in deze berging meerdere keren per jaar  water staat. Beide waterbergingen kunnen samen 500 miljoen liter overtollig regenwater vasthouden. Dit is te vergelijken met 200.000 olympische zwembaden.

Overlast beperken

Om overlast op de toegangsweg naar recreatiegebied Engelgaarde te beperken en de bouwtijd te versnellen, is de forse betonnen inlaat prefab (in de fabriek) gemaakt, dus niet op locatie gebouwd. In vakjargon heet het een kokerconstructie; een forse betonnen vierkante buis die onder de weg door het water van de Wold Aa met de waterberging verbindt. Aan de voorkant van de buis plaatst het waterschap een stuwklep. Deze wordt neergelaten als de Wold Aa bij hevige regenval de afvoer van het water niet meer aan kan.   

'Door het plaatsen van deze waterinlaat zijn we weer een zichtbare stap verder', vertelt waterschapsbestuurder Hans Pereboom. 'Ik zie uit naar het moment van afronding van project Engelgaarde, zodat we Meppel en omgeving beter kunnen beschermen tegen wateroverlast. En onder normale omstandigheden bewoners kunnen genieten van dit mooie gebied.'

Recreatie

Het plaatsen van de ’40 ton-inlaat’ is één van de onderdelen van het totale project, waarin ook natuurlijke oevers zijn aangelegd en oude bochten van de Wold Aa weer op de huidige beek zijn aangesloten. Daarnaast combineert het waterschap de waterbergingen met recreatie. Fietsverbindingen blijven begaanbaar, wandelmogelijkheden worden uitgebreid en het Wandelbos en recreatiegebied  worden afwisselender. Komende zomer is het grootste deel van deze werkzaamheden afgerond. 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!