Hospice Eesinge Meppel is nog altijd dankbaar (video)

Meppel - Bij het weggaan staat een ambulance voor de deur. Er wordt een nieuwe gast gebracht. Hospice Eesinge Meppel voldoet duidelijk aan een grote behoefte. Drie van de vier kamers zijn bezet. In noodgevallen wordt zelfs een vijfde kamer ingericht.

Mede dankzij financiële bijdrages van de Stichting Mont Ventoux kon het hospice zijn deuren in oktober 2012 openen. Hospice kreeg in 2011 70.000 euro en in 2012 165.000 euro van de Mont Ventoux.

Secretaris Ben ten Lande van Stichting Hospice Eesinge Meppel is erg duidelijk: ‘Uiteindelijk was het hospice er ook zonder de Stichting Mont Ventoux gekomen, maar het zou wel vele malen moeilijker zijn geweest en het zou veel meer tijd hebben gekost. Doordat deze stichting bijdroeg, kwamen ook andere over de brug. Wij zijn er heel dankbaar voor dat zo veel mensen die berg zijn opgeklommen.’ Zowel in 2010 als in 2011 kreeg het hospice – uit het geld bestemd voor lokale doelen – forse bijdrages. In totaal ongeveer 2,4 ton. De stichting heeft in de loop der jaren ook hospices in andere plaatsen financieel ondersteund, vanuit de gedachte dat meer dan tachtig procent van de gasten in hospices aan kanker lijdt. Ten Lande bevestigt dat beeld.

Als bestuurslid weet ik niet exact aan welke ziektes onze gasten lijden, maar dat de overgrote meerderheid kanker heeft, is zeker.’ Het hospice draait op vrijwilligers en twee betaalde parttimecoördinatoren. ‘Zonder vrijwilligers is het volstrekt onmogelijk. Maar liefst tachtig mensen zijn hier actief. Dat moet ook wel omdat wij willen dat er gedurende de gehele dag minimaal twee vrijwilligers aanwezig zijn.’ Iedereen is welkom en niemand is verplicht een eigen bijdrage te betalen. Volgens Ten Lande betaalt vrijwel elke gast of de familie mee. ‘Ons uitgangspunt blijft altijd dat iedereen welkom is. Heel bewust houden wij de drempel laag. Iedereen heeft recht op een waardige laatste periode.’ Via de rijksoverheid komt een gering bedrag binnen en de gasten kunnen eventueel via hun zorgverzekering een vergoeding krijgen voor de door hen te betalen bijdrage. ‘’s Nachts is hier altijd een verpleegkundige aanwezig via Icare, de thuiszorgorganisatie.’

Vertrouwde omgeving

De kracht van het hospice is het thuisgevoel dat wordt gegeven aan de gasten. Ze kunnen spulletjes van huis meenemen. Van meubels en schilderijen tot en met hun geliefde huisdieren. ‘Voordat ze komen, is de kamer al ingericht. 

Als ze dan voor het eerst binnenkomen, zie je ze gewoon stralen. Voor hen is het direct een vertrouwde omgeving, een omgeving waarin zij zich thuis en veilig voelen. Dat gunnen wij onze gasten in hun laatste levensfase.’ Ten Lande vertelt over een vader wiens jonge kinderen na school altijd op bezoek kwamen. ‘Ze begroetten hun zieke vader en gingen spelen bij hem of in de huiskamer waar ze konden gamen. Als je dat zag, dan weet je waarvoor je je inspant. Dat is zo mooi dat wij dat met vele anderen mogelijk maken.’
Dankbaar toont Ten Lande zich voor alle medewerkers, vrijwilligers en de mensen die binnen de Stichting Vrienden van het Hospice steeds weer activiteiten ondernemen om fondsen te werven. ‘Wij hebben geen uitbreidingsplannen omdat wij de huidige schaal willen handhaven. 

Het moet geen verzorgingshuis worden. Maar er is veel te doen en te onderhouden aan dit prachtig gelegen pand. Onze grote wens is zonnecollectoren te kunnen plaatsen.’ Mogelijk wendt hij zich opnieuw voor een bijdrage tot de Stichting Mont Ventoux. ‘Na die geweldige bijdrages wil ik me niet overvragen, maar als wij een geschikt project hebben, proberen wij het zeker. Niet geschoten is altijd mis.’ 
Mensen die willen meedoen of (bedrijven) die willen sponsoren: zie www.grootverzettegenkanker.nl