Otter en ijsvogel vinden onderdak in wandelbos Engelgaarde

Meppel – De otter en de ijsvogel zijn gesignaleerd in het Meppeler wandelbos bij Engelgaarde. Dat bleek dinsdagavond tijdens de excursie door het gebied onder leiding van Jaap Ruiter, op initiatief van de natuurbeschermingswacht.

Vijftien wandelaars hoorden van Ruiter dat het wandelbos Meppelers droge voeten bezorgt, maar dat ook de natuur een positieve boost wordt gegeven. ‘De otter leeft in het bos en ook de ijsvogel is gesignaleerd’, sprak Ruiter.

Het gebied van Stichting Engelgaarde - aan de noordoostkant van Meppel in de hoek langs de A32 en de N375 - wordt gebruikt als meebewegende waterberging. Het waterpeil gaat meebewegen met dat van de Wold Aa.

Jaap Ruiter van waterschap Drents Overijsselse Delta is projectleider van de operatie waterberging in Engelgaarde, een twee miljoen euro kostende operatie. Daarbij is de oever van de Wold Aa deels afgegraven waardoor dit riviertje veel meer water kan bergen. Engelgaarde loopt bij hoog water deels onder water dankzij twee nieuwe inlaten. Het park kan 500.000 m3 water vasthouden en levert daarmee een bijdrage aan het droog houden van Meppel. De plas zelf met het zuiverste water van Drenthe is buiten de nieuwe waterberging gebleven. In de bergingsvijver staat jaarlijks 50 tot 100 dagen water. Het waterschap heeft goed geluisterd naar de actiegroep, zo was de boodschap.

Lees morgen verder in de Meppeler Courant.

Lees ook:
Waterinlaat van 40.000 kilo voorkomt wateroverlast in Meppel
Werk aan waterberging Engelgaarde op hoogtepunt
Aanleg waterberging Engelgaarde in volle gang
Bezwaren tegen waterberging in Wandelbos overtuigen college niet
Waterberging bij Engelgaarde officieel


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!