Frisgroen
Door Ingeborg Swart

Hoe sociaal zijn mieren?

Heb je ze alweer zien lopen? De kleine, krioelende mieren? Met de aantocht van de zomer zullen je ze al snel weer overal tegenkomen. Vervelend zijn ze he?

Hoe ze al het zand tussen je terrastegels uitgraven, over je eten lopen en soms zelfs bijten, mieren kunnen zo nu en dan gewoon erg lastig zijn. Maar stiekem zijn ze ook ontzettend interessant.

Mieren zijn namelijk enorm sociale dieren. Sociaal betekent in dit opzicht dat ze een geordend rangensysteem hebben en elkaar op het “goede” pad houden, maar ook dat ze voor elkaar zorgen. Een mier voert namelijk over het algemeen een wat specifieke taak uit, die voordelig is voor haarzelf én haar soortgenoten. Andere mieren hebben weer andere taken, en op die manier vormen ze een samenleving die soepel werkt. Zo heeft elke kolonie natuurlijk een of enkele koninginnen, werksters met verschillende taken en soms ook een paar jonge mannetjes. De werksters zijn allemaal vrouwtjes en elk hebben ze een taak. Zo zijn er bijvoorbeeld gravers, babysitters, voedselverzamelaars, luizenhoeders en schoonmaaksters.  

Moest je even een keer extra lezen bij het woord luizenhoeders? Groot gelijk, het klinkt ook wat raar. De samenleving van mieren is zo geavanceerd dat ze zelfs huisdieren houden. Net zoals wij koeien en schapen hoeden, hebben mieren soms kuddes luizen. Die beschermen ze tegen gevaren en voorzien ze van eten. Allemaal zodat ze de luizen kunnen “melken”. Mieren zijn namelijk dol op de zoete afscheiding die de luizen produceren, en drinken die graag. En het gaat nog verder, want ook landbouw hebben de mieren onder de knie. Sommige soorten hebben speciale ondergrondse kamers waar ze schimmels kweken om op te eten. Ze zorgen er voor dat de schimmel zich helemaal fijn voelt en goed gaat groeien, en halen er af en toe porties van af om te gebruiken als maaltijd.

Klinkt dat niet als een geweldige samenleving? Een klein nadeel is dat het alleen mogelijk is in zo’n kolonie te wonen als je er bent geboren. Mieren die geen (directe) familie zijn van de koningin worden namelijk meteen doodgebeten. Tja, ze heten dan wel sociaal, maar liefde, compassie en barmhartigheid, dat kennen ze niet.

Hoe dan ook, ik snap dat mieren lastig blijven. En als je ze echt moet bestrijden, doe dat dan ook vooral. Maar voordat je ze zomaar om het leven brengt, sta even stil bij hun complexe samenleving en de wonderen van de mierenwereld. Misschien kun je ze dan toch nog een tijdje verdragen.