Talen mept ambtenaar van zijn terrein

Staphorst – Recycleondernemer Albert Talen van Talen Recycling uit Staphorst is woensdagochtend gearresteerd en afgevoerd. Hij wordt verdacht van het bedreigen en mishandelen van een ambtenaar van de provincie Overijssel.

De provincie bevestigt dat haar medewerker slachtoffer werd van agressie op het terrein van Talen Recycling. Woordvoerder Frans Brouwer van de politie Oost-Nederland geeft ook aan dat de ambtenaar werd bedreigd en zelfs klappen kreeg, waardoor hij gewond raakte aan zijn gezicht. De man deed aangifte.

Talen werd daarop met groot machtsvertoon gearresteerd en afgevoerd. Hij zat een tijd vast op het bureau in Zwolle. Later die dag mocht hij naar huis. Hij moet zich voor de rechter verantwoorden. Het is niet voor het eerst dat Talen door de politie is meegenomen. ‘Ik zit tegenwoordig vaak bij de politie en de rechter.’ Albert Talen bevestigt dat hij een handgemeen had met een ambtenaar van de provincie die kwam controleren. ‘De afspraak was dat hij mocht controleren en dat ik mijn werk mocht blijven doen. We zouden elkaar niet storen. Dat gebeurde wel. Ik werd door hem op mijn eigen terrein op het matje geroepen en anders zou hij de politie bellen. Toen ging het mis’, zegt Talen.

Ondernemer Albert Talen zit in een lastig parket. Hij voert al jaren strijd met de gemeente Staphorst over een grondruil. Ook de provincie is een belangrijke partner. Zij moet de vergunningen afgeven. Een aantal jaren geleden spraken de gemeente en de ondernemer af om gronden te ruilen. De gemeente wilde een perceel van de ondernemer om een weg door te trekken, Talen op zijn beurt nam een belendend stuk grond in gebruik.

De gemeente zou hem maximaal helpen om de provinciale vergunningen op het nieuwe perceel te krijgen, zo was de afspraak. Dat lip mis. De gemeente verzaakte volgens Talen die vervolgens zijn provinciale vergunningen op zijn buik kon schrijven. Hij kan nog altijd niks met het nieuwe stuk grond. Sterker nog de provincie legde hem voor 60.000 euro aan dwangsommen op. Vorige week diende hierover een rechtszaak.

Vorig jaar werd Talen landelijk nieuws doordat hij tot drie keer toe de weg die voorheen zijn bedrijfsgrond was, uit frustratie vol met troep gooide. De rechter bepaalde dat dit niet meer mag. Het probleem is nog altijd niet opgelost. Dit leidt tot grote frustratie bij Talen die zich door de overheden voelt tegengewerkt.