Eindelijk rust voor Ria en Herman de Kruys

Meppel - Met het verwerpen van het cassatieverzoek van Ehsan M., de moordenaar van de 88-jarige Jannie de Kruys-Deen, bewoonster van het inmiddels gesloten Huize ABC, is er eindelijk rust gekomen bij zoon Herman en dochter Ria.

Vanaf het eerste telefoontje over de nachtelijke insluiping en het overlijden van hun moeder is Herman de Kruys heen en weer geslingerd tussen wraak en verbittering. Het steekt hem dat de de jonge Meppeler zijn misdaad nooit heeft bekend en dus ook nooit spijt heeft betuigd. Jannie de Kruys-Deen werd in 2009 in haar kamer van verzorgingshuis ABC door verwurging om het leven gebracht. Ehsan M. was toen 18 jaar.

In de spreektijd voor de familie tijdens de zitting van het gerechtshof in Leeuwarden noemde Ria de uitzichtloze onzekerheid waarin de familie lange tijd verkeerde door het ontbreken van een verdachte. Dankzij DNA-onderzoek kwam Ehsan M. bovendrijven. Na de uitspraak van het gerechtshof ging de advocaat van Ehsan namens zijn cliënt in cassatie bij de Hoge Raad.

Bedwingen

Herman de Kruys woonde de rechtszitting in de Friese hoofdstad alleen in het begin bij. Hij vertrouwde zichzelf niet en kon de neiging om over het hekje te klimmen dat het publiek van de verdachte scheidde maar net bedwingen. Voor alle zekerheid was de vaste familierechercheur vergezeld van een collega.

De acht jaar gevangenisstraf is in de ogen van Herman de Kruys erg kort. 'Over een jaar of twee zou hij vrij komen. Ik weet niet wat ik zou doen als ik hem tegenkom in de stad. Gelukkig heeft de rechter hem ook tbs met dwangverpleging opgelegd. Daardoor is de kans dat hij binnen afzienbare tijd op vrije voeten staat minimaal. Dat geeft rust. We kunnen het nu definitief afsluiten.'

Herman de Kruys is niet te spreken over de informatievoorziening naar de familie toe. De uitspraak in cassatie moest hij gisteravond op een nieuwssite lezen. De familierechercheur heeft al contact met hem gezocht en gaat er achteraan waarom de familie niet tijdig op de hoogte is gesteld van de uitspraak. 'Op het laatst heeft men een steekje laten vallen,' verzucht Herman.