Wethouder Stam: uitstel azc Meppel is nog geen afstel

Meppel / Echten - Het overleg tussen de gemeente en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) over de realisatie van een asielzoekerscentrum aan de Steenwijkerstraatweg in Meppel is uitgesteld. Dat betekent echter niet dat er nu geen azc komt.

Er is uitstel, maar geen afstel. Dit verklaart wethouder Gert Stam van Meppel. Het COA heeft besloten de komende weken circa vijftien noodopvanglocaties te sluiten, omdat er steeds minder asielzoekers naar Nederland komen. 

Er worden momenteel geen nieuwe overeenkomsten gesloten met gemeenten, dus ook niet met Meppel en De Wolden. In Echten zouden asielzoekers worden opgevangen in recreatiecentrum Van Harte. Woordvoerder van de gemeente De Wolden laat weten dat de bal bij het COA ligt. De verwachting is dat in september meer duidelijkheid gegeven wordt over een azc in Echten. Voor Meppel betekent het besluit van het COA dat de concept-bestuursovereenkomst niet zoals gepland in september wordt besproken in de gemeenteraad, maar later dit najaar, aldus het besluit van het college. Dit is begin deze week in een brief meegedeeld aan de bewoners van de Steenwijkerstraatweg in Meppel. De uitgelaten reactie van onder anderen de eigenaar van camping De Kikkerije, Jan Koop de Wolde, vindt de gemeente vooralsnog wat voorbarig.

Afstoten

Tegelijkertijd met het afstoten van vijftien noodopvanglocaties neemt het COA afscheid van tijdelijk personeel. Het zet plannen voor nieuwe opvangcentra voorlopig in de ijskast. Volgens directeur Gerard Bakker van het COA verandert de stroom vluchtelingen continu en vereist dit daarom flexibiliteit. Nu is er ruimte om mensen uit de noodopvang te halen en naar gewone asielzoekerscentra te brengen waar meer faciliteiten zijn, aldus de directeur.
Bakker benadrukt in een interview in De Telegraaf dat de bouw van centra 'waar de spade al in de grond gaat' gewoon wordt voortgezet. Bij elke geplande nieuwe locatie wordt vanaf nu bekeken of deze nog wel nodig is. In Meppel is de locatie weliswaar gekozen, maar moet er nog een bestuursovereenkomst met het COA worden gesloten. Daarin staan zaken over onder andere de veiligheid. Het laatste woord over deze overeenkomst is aan de gemeenteraad. 

Op landelijk niveau moet een besluit worden genomen of het bestuursakkoord met de provincies over de opvang van asielzoekers aangepast moet worden. Er wordt scherp gekeken naar spreiding over het land. Het COA wil een buffer aanhouden. Als het aantal aanmeldingen toch weer stijgt kunnen er snel locaties uit de grond worden gestampt. Het COA vraagt sommige gemeenten de riolering en elektra al aan te leggen voor als dat nodig is, aldus directeur Bakker. In september vindt overleg plaats op provinciaal niveau.