Archeologen zoeken dode ridders

Zwartewatersklooster – Liggen er onder een weiland in Zwartewatersklooster 149 beroemde ridders begraven? Amateurarcheologen speurden vrijdag de vermoedelijke middeleeuwse militaire dodenakker af met hypermoderne apparatuur.

27 juli 1227 Ane. Bisschop Otto zur Lippe wordt meegesleurd door uitzinnige Drentse krijgers. Ze scheuren hem de kleren van het lijf en ze scalperen de geestelijke. Daarna snijden ze zijn keel door. Vierhonderd ridders en schildknapen sneuvelen in het veen tijdens de beruchte Slag bij Ane.
Bisschop Otto wil de weerspannige Drenten mores leren. Ze weigeren belasting te betalen en de heerser gaat naar het Noorden om persoonlijk zijn gram te halen. Het leger voor de strafexpeditie tegen de Drentse leider Rudolf van Coevorden is zwaar bewapend. Gijsbrecht van Amstel is erbij, net als Herman van Woerden, de graven Gerard van Gelre, Boudewijn van Bentheim en Bernhard van Horstmar. Ze sterven in het veen.
In Hasselt scheept het leger zich in om in Ommen aan wal te gaan en verder naar Ane te reizen. Het loopt slecht af. De Drenten winnen, doordat de zware ridders wegzakken in het veen en weerloos zijn. Het klootjesvolk van het leger vindt zijn graf bij Gramsbergen, maar 149 dode ridders, waaronder gelouterde veteranen van een kruistocht bij Damiate in Egypte, gaan 'gepekeld' terug naar Hasselt.

Het hardnekkige verhaal gaat dat ze begraven liggen nabij Zwaterwatersklooster. In de volksmond heet het stuk grond bij een kolk al honderden jaren 't Olde Karkhof, maar er is geen zerk te zien.Of niet meer?

Amateurarcheoloog Paul Rademaker (78) uit Hasselt houdt zich al twintig jaar met deze zaak bezig. Hij weet bijna zeker dat de dode ridders hier in de buurt voor eeuwig rusten. Bewijzen vond hij in tal van documenten. Leden van de Archeologische Werkgroep Nederland (AWN) deden vrijdag met toestemming van overheden en de grondeigenaar onderzoek net buiten het oeroude gehucht. Ze gebruikten een grondradar. Over een paar dagen, na analyse van de beelden, komen de eerste resultaten.
Op een hoogtekaart van het gebied zijn inderdaad vierkanten en lijnen te zien. 'Absoluut afkomstig van menselijke activiteit', zegt Ruud Raats van het hoofdbestuur van de AWN. Ook hij is ervan overtuigd dat er 'iets' geweest moet zijn vroeger. Wellicht een kapel naast de begraafplaats.
Van 1233 tot de Reformatie stond er in Zwartewatersklooster een klooster. Het gebouw verrees vrijwel zeker om het zielenheil van de omgekomen commandanten van het leger van Otto II die in sneuvelden in Ane, veilig te stellen. Elke dag werden de gesneuvelden in gebed opgedragen aan de Almachtige  Rademaker denkt dat ze in de buurt begraven liggen. Nog een paar dagen en dan heeft hij antwoord.