Opluchting over redding van Tolhuisje in Meppel

Meppel - De opluchting over de redding van het Tolhuisje is merkbaar in Meppel.

De schok was groot, toen - één jaar na de brand in het monumentale ‘Schultehuis’ aan de Kruisstraat - op 20 mei 2013 weer een Meppeler Rijksmonument in vlammen opging.

De brandweer voorkwam dat de brand,  die ontstond in de woonboerderij, oversloeg op het naastgelegen gevelpandje, in de volksmond: ‘het Tolhuisje’. Niet het karakteristieke huisje naast de afgebrande boerderij, maar de boerderij zelf was in vroeger dagen het tolkantoor aan de Reggersweg. Een luikje in de voorgevel en een stalen post om de boerenkarren op afstand te houden, herinneren nog aan de functie van tolhuis. Niet voor niets staat het witte tolhek pal voor de boerderij.

Het naastgelegen pandje met de ronde klokgevel was de woning voor de bejaarde ouders van de tollenaar/hereboer. Lucas Reggers, die aan de Drentse kant van de Reest woonde, kocht in 1771 een zogenaamd ‘vier en deelsweg’ van Staphorst naar Meppel. Vanaf dat moment mocht er tol worden geheven. Aan de gevel van de boerderij Reggersweg is het tolbord bevestigd. Een voetganger moest 2 1/2 cent betalen en vandaar de naam ‘Halve Stuiver’ Stouwe.

De laatste familie die tol hief was de familie E. Kreuze-van Buuren. De tolrechten werden door de gemeente van de erven Duiven in 1950 afgekocht voor een bedrag van f. 7.666. De Reggersweg was de kortste verbinding tussen het oostelijk gedeelte van Staphorst en de buurtschap Oosterboer. (Bron: Oud Meppel).