Monsters trappelen voor heroïsche tocht (+filmpje)

Meppel - De gedachten gaan bij velen even terug in de tijd. Anderhalf jaar geleden besloot een groep fietsers een tocht van Meppel naar de Mont Ventoux in Frankrijk te organiseren.

Deze Monstertocht vindt plaats ter ere van het tienjarig bestaan van Stichting Mont Ventoux. Doel van de ‘monsters’ was om 20.000 euro op te halen. Dat doel is al ruimschoots behaald.

Na maandenlang trainen mocht het nu eindelijk weleens beginnen. Deelnemers stonden zaterdagochtend op het Kerkplein in Meppel te popelen om te gaan fietsen. De eerste etappe heeft het Duitse Duisburg als eindbestemming. De deelnemers leggen de eerste dag 175 kilometer af. Op naar het onbekende, op naar andere landen. Met het uitstippelen van de tocht is onder meer rekening gehouden met stijgingspercentages. Naar mate de dagen voorbijgaan, wordt het steeds een stukje steiler. 

Monstertraining

Geen probleem, natuurlijk. De monsters hebben zo’n beetje alle vrije tijd besteed aan trainen. Zo vertelt deelnemer Hilco Dekker. ‘In de weekenden trainde ik op de fiets. Doordeweeks, na het werk, in de sportschool. Het mag nu echt wel beginnen’, vertelt hij popelend. In de afgelopen maanden heeft de groep al meer dan 31.000 euro opgehaald. Diverse (verkoop)acties, zelf overal geld binnenslepen. ‘Al die kleine beetjes maken een groot bedrag’, weet Dekker. ‘We hebben er hard voor getraind, laten we nu maar gaan…’

Dick Bakker, voorzitter van Stichting Monstertocht Meppel, sprak voorafgaand aan de tocht de massaal toegestroomde menigte toe. Deelnemers, vrijwilligers, familieleden, geïnteresseerden. De Monstertocht leeft. ‘Geweldig dat zoveel mensen op dit vroege tijdstip de moeite hebben genomen om ons uit te zwaaien’, vertelt Bakker. ‘Ons’ betekent in dezen de veertien deelnemers en een mooi aantal vrijwilligers. ‘Dat vinden we echt fantastisch. De aanleiding van deze tocht is de tiende editie van Groot Verzet tegen Kanker. De meeste van onze deelnemers en vrijwilligers zijn meerdere keren mee geweest.’

Ook Henk ten Hulscher, voorzitter van Stichting Mont Ventoux, was aanwezig op het Meppeler Kerkplein. ‘Lieve mensen’, sprak hij de groep Monsters toe. ‘Wat hebben jullie onze stichting een fantastisch cadeau aangeboden voor onze tiende editie.’ Het wordt een majestueuze tocht. Heroïsch vooral. Met als eindzege de beklimming van de Kale Berg in Frankrijk.

Vooral genieten

Toch wordt het geen tocht om zwaar tegenop te zien. Nee, er moet vooral genoten worden. Ten Hulscher: ‘De foto in de krant. Het spetterde ervan af. Vriendschap en teambuilding. En dat zijn toch de belangrijkste zaken die mensen met elkaar moeten hebben om voor een doel te gaan waarvoor wij als stichting strijden. Ik zie jullie heel graag op dinsdag (30 augustus) bovenop de berg in Frankrijk. Zorg goed voor elkaar en kom veilig aan.’

Na een moment van stilte – bij Stichting Mont Ventoux ieder jaar gebruikelijk voorafgaand aan de tocht – konden de deelnemers los. Nog even een dikke knuffel met naasten en daarna, onder begeleiding van de politie en een aantal enthousiaste fietsers eerst nog een rondje door Meppel. Via de Werkhorst werd daarna koers gezet richting Dalfsen, om vervolgens steeds verder af te zakken richting Duisburg. In totaal 1.400 kilometer. De Monsters zien we over elf dagen terug op de top.

Alexander Drost