Fietsroute en Route 40-45 worden toegevoegd aan festival Puppet International in Meppel

Meppel - Met bijna 300 voorstellingen en activiteiten staat Meppel van 5 tot en met 9 oktober volledig in het teken van poppen-, figuren- en objecttheater. Nieuw is een fietsroute in en rondom Meppel met voorstellingen op onverwachte locaties.

Ook nieuw bij Puppet International festival is Route 40-45 waarin speciaal voor deze route gemaakte voorstellingen door jonge makers de verhalen worden verteld van de gebeurtenissen in gebouwen in en rondom de Stationsweg. In de Erfgoedroute zien bezoekers in diverse erfgoedlocaties speciaal hiervoor gemaakte voorstellingen door jonge makers in samenwerking met Theater Gnaffel, Artez en het Haags Theaterhuis. Voor kinderen is er de kinderroute waarin bezoekers met een circustreintje langs de drie voorstellingen reizen. 

Zeven premières

Het tweejaarlijks Puppet International is grootser dan voorheen. Maar liefst zeven (Nederlandse) premières en één exclusieve Nederlandse reprise van de voorstelling Infinata van het Duitse Familie Flöz staan voor de komende editie op het programma. Het programma omvat verder een vijftal routes met meerdere voorstellingen, verschillende workshops en masterclasses en een uitgebreid randprogramma.

Puppet International wordt op woensdag 5 oktober geopend met de Nederlandse première van de met prijzen overladen voorstelling Moving Shadows van het Duitse Die Mobilés. Acht lichamen vormen in volkomen harmonie een adembenemend schaduwspel. Het Spaanse Zero en Conducta komt met een tweetal voorstellingen naar Meppel die beiden hun Nederlandse première beleven. In het kleinste theatertje in het festival speelt het duo La plus belle Poubelle van donderdag tot en met zaterdag.

Liefdesverhaal

Op zondag 9 oktober speelt het gezelschap de voorstelling a Derniere danse de Brigitte over een ouder wordende dame. Vrijdagavond 7 oktober laat het Spaanse gezelschap Chapertons zien wat je kunt doen met binnenbanden. Het liefdesverhaal tussen een bloem en een horzel gespeeld door drie uilen, twee zachte en speelse pinguïns een circustrainer en zijn zeehonden. Zaterdagmiddag speelt het van oorsprong Griekse gezelschap Merlin Theater haar voorstelling Clowns House waarin zes karakters in vijf appartementen hun tragische claustrofobische leven leiden. Zaterdagavond 8 oktober treed het Duitse Familie Flöz aan, een voorstelling waarin larger-than-life persoonlijkheden zijn te zien als strijdbare kinderen en op latere leeftijd in het verzorgingshuis. Deze reprise is voor Nederland exclusief tijdens Puppet International te zien. Zondag gaat de allernieuwste kindervoorstelling NYX van Ananda Puijk Company in première. Een voorstelling voor fantasten die durven toe te geven dat ze bang zijn in het donker en helden op sokken die nog kunnen fantaseren.

Popp-en-route

Net als voorgaande edities is een deel van de voorstellingen verpakt in een route. In de populaire Popp-en-route worden vier succesvolle voorstellingen voorgeschoteld. In schouwburg Ogterop en het naastgelegen oude Schoolgebouw van Stad & Esch spelen nog veel meer gezelschappen. De oogballen van Lejo komt met muzikanten van het Orkest van het Oosten, Bot speelt Ramkoers (eerder te zien op Oerol en tal van festivals over de hele wereld), Servaes Nelissen met Mijn vader was een poppenspeler, Fred Delfgaauw met Wachtkamer van de Liefde, Duda Paiva met Blind en Bastard!, NITWIT met Table Manners, ’t Magisch Theatertje met Exuvia, De Jeugd van Tegenwoordig met Watskeburt?!; The Deleted Scenes, Ulrike Quade Company met De Wand en Lichtbende met Tutu. Een uitgebreid randprogramma met meer dan 50 activiteiten (voorstellingen, exposities, lezingen, workshops, masterclasses, films en talkshows) maken het programma compleet.

Het complete programma is te vinden op de website van het festival www.puppetinternational.nl, waar ook het programmaboekje, het blokkenschema en de plattegrond te downloaden zijn. Tickets voor de verschillende voorstellingen, routes en activiteiten zijn via diezelfde website te bestellen.
Een uitgebreide beschrijving van de routes is te vinden op de website.