Boom uitgevers wint Henk Boerwinkel Cultuurprijs

Meppel - Boom uitgevers is winnaar geworden van de Henk Boerwinkel Cultuurprijs 2016. De uitgever van onder andere de Meppeler Courant bestaat dit jaar 175 jaar.

Volgens Henrico ten Brink, woordvoerder van het comité, is de Meppeler Courant zowel lokaal als regionaal een belangrijke drager van de cultuur. Een krant op zich is volgens hem een onmisbaar cultuurgoed.

'De krant brengt door middel van voorbeschouwingen en recensies ook veel culturele artikelen bij de lezer.' De uitwisseling van cultuur kan volgens Ten Brink alleen in een vrije samenleving plaatsvinden. 'Alleen in vrijheid gedijt de autonomie van de mens.' Dit stimuleert Boom uitgevers in al zijn producten en diensten, zowel vanuit het kantoor in Meppel als in de vestigingen in Amsterdam en Den Haag en bij Edu'Actief aan de Zomerdijk.

De officiële overhandiging van de Henk Boerwinkel Cultuurprijs vindt op passende wijze plaats op vrijdag 9 oktober in de grote zaal van Schouwburg Ogterop tijdens Puppet International na de avondvoorstelling. De Meppeler cultuurprijs is vernoemd naar de beroemde Meppeler poppenspeler die op vrijwel alle continenten samen met zijn vrouw Ans heeft opgetreden. Aan de prijs is een lino van Boerwinkel en een speciaal gedrukt juryrapport verbonden.

De bekendmaking vond aan het begin van de vrijdagmiddag plaats op het kantoor van Mas Boom. Hij en zijn broer John vinden het een hele eer dat de prijs in het jubileumjaar de uitgeverij ten deel valt. 'Onze bedrijfstak valt officieel onder cultuur. In Den Haag hebben we niet te maken met het ministerie van Economische Zaken, maar met Onderwijs en Cultuur. Als uitgeverij staan we voor onafhankelijke informatievoorziening en we beschouwen dit als een belangrijk cultureel aspect in de samenleving,' aldus Mas Boom.