Achthonderd deelnemers leveren topprestatie op intimiderende Mont Ventoux

Montbrun-les-Bains – Een knallend vuurwerk, aangeboden door het gemeentebestuur, en een daverend feest sloten vrijdagavond de tiende editie af van de Stichting Mont Ventoux.

Het was de ontlading na twee dagen van zware inspanningen en heftige emoties.

Alle gestarte lopers, wandelaars en wielrenners, zo’n 800 in totaal, haalden de top. Een bijzondere prestatie, omdat lang niet alle deelnemers fysiek geschapen leken de tocht van 25 kilometer bergopwaarts te voltooien. Het was voor velen vooral de wilskracht die het mogelijk maakte de intimiderend zware Ventoux te bedwingen.

Kwetsbaarheid

Voorzitter Henk ten Hulscher verwoordde het tijdens de start van de lopers. ‘Iedereen is hier omdat kanker in jullie leven is gekomen. Onze kwetsbaarheid staat tegenover de stoerheid van die berg.’ Iedereen had zijn eigen motivatie om mee te doen. Er waren jonge mensen die broertjes of zusjes hebben die aan kanker lijden. Ook deelnemers die zelf kanker hebben of hebben overleefd en zij die kennissen, familieleden, vrienden op deze manier willen ondersteunen.

Op donderdag gingen de hardlopers en wandelaars naar de top, op vrijdag gevolgd door de wielrenners. Eenmaal aangekomen op 1912 meter kregen de emoties de vrije loop. De indrukken waren dan ook niets minder dan overweldigend: de lengte van de tocht, de zwaarte, de hitte, de toejuichingen bij aankomst, het warme applaus en vele omhelzingen. Een deelneemster die voor de eerste keer meedeed: ‘Dit is niet eigenlijk niet uit te leggen aan iemand die hier niet is of is geweest. Het doet zo ontzettend veel met mij. De ellende van kanker, de knokpartij om op de berg te komen en dan al die mensen die allemaal gekomen lijken om mij te steunen. Ik kan er echt niet de woorden voor vinden om mijn gevoelens goed uit te drukken.’

Jubileum

Aan die finish hingen medewerkers van KWF Kankerbestrijding samen met Klaasje Gaastra uit Steenwijk iedereen een herinneringsmedaille om. Later vertelde Klaasje hoeveel dit alles voor haar betekent. Een hersentumor bij René, de zoon van Klaasje, was tien jaar geleden de aanleiding om de  Stichting Mont Ventoux op te richten. Veertig vrienden maakten toen voor de eerste keer de tocht en nu zorgt het evenement al vele jaren voor veel geld ten behoeve van onderzoek naar kanker en worden talloze lokale doelen financieel ondersteund. Dat vader Rein Gaastra dit jubileumjaar ook zelf de berg op fietste, maakte het voor Klaasje nog specialer.

Elk van de 800 deelnemers had zijn eigen verhaal. Leden van de Lions Meppel – Reestdal deden mee om Ronette van Bergen uit De Wijk te steunen die onlangs weer aan een nieuwe therapie moest beginnen en daarom zelf niet in Frankrijk aanwezig kon zijn.

En dan waren er de fietsers die helemaal vanuit Meppel in tien dagen tijd naar het zuiden van Frankrijk fietsten om zich daar te voegen van de andere deelnemers. Jacob Buiter deed hetzelfde maar dan helemaal in zijn eentje. Al deze initiatieven zorgden ervoor dat de tussenstand op vrijdagavond was dat er al meer dan 800.000 euro is opgehaald voor de strijd tegen kanker. Dat bedrag zal naar verwachting nog verder oplopen en het definitieve bedrag wordt dit najaar bekendgemaakt.

Bewondering

Ook in Frankrijk zelf wordt vol bewondering gekeken naar het Nederlandse initiatief. De burgemeester van Montbrun, Didier Gillet, prees de vrijgevigheid van de Nederlanders voor goede doelen, een fenomeen dat in Frankrijk veel minder is ontwikkeld. Al jaren verleent het dorp gastvrijheid aan de stichting en ze zijn blij met de Nederlandse gasten. Direct zijn 100 van de 540 inwoners betrokken bij het evenement. Zij verzorgen het eten, waardoor het evenement ook economisch van belang is,  en verlenen allerlei hand-en-spandiensten. De burgemeester overweegt volgende jaren ook meer informatie over de tocht in het Frans te verspreiden zodat de omgeving nog beter beseft waarom al die Hollanders zich zo inspannen. Een ander belang voor het dorp is dat op deze manier heel veel Nederlanders kennismaken met de schoonheid van de omgeving. De geurende lavendelvelden, de imposante valleien, de pittoreske dorpjes en natuurlijk de mogelijkheid prachtige fietstochten te maken, bieden volop toeristische kansen.

Internationale samenwerking

De Stichting Mont Ventoux heeft contact met een oncoloog van een kliniek in Avignon om te kijken in hoeverre er een samenwerking tot stand kan komen. Deze arts zou het fantastisch vinden als naar het Nederlandse voorbeeld een Franse dochterorganisatie opricht zou kunnen worden. Voorzitter Henk ten Hulscher is hierover erg enthousiast.  Henk ten Hulscher: ‘Samenwerking zou een geweldige kans bieden. Als dat lukt kunnen wij de komende jaren nog veel meer nuttig werk doen in de strijd tegen kanker.’

Maar ook als die samenwerking niet tot stand komt, gaat de stichting door. De voorzitter heeft voor een jaar bijgetekend en de vele tientallen vrijwilligers zorgen ervoor dat in 2017 de elfde editie wordt georganiseerd.