Meppelvoorelkaar.nl raakt in stroomversnelling

Meppel – Meppelers zijn drukdoende met de opzet van een online marktplaats voor vrijwillige burenhulp en ander vrijwilligerswerk: Meppelvoorelkaar.nl.

De Meppeler versie van de veelzijdige servicesite NL Voor elkaar, wordt op 7 december - Nationale Vrijwilligersdag – gelanceerd.

De Meppeler wijkplatforms trekken de kar van Meppelvoorelkaar.nl. De nieuwe website vervangt op den duur de ingeburgerde Vrijwilligersvacaturebank, beheerd door Welzijn MensenWerk.

‘Sinds de gemeente Meppel en Welzijn MensenWerk het initiatief voor een nieuwe online vrijwilligerssite omarmden, is Meppelvoorelkaar.nl in een stroomversnelling geraakt,’ zegt Ruud Stiekema, lid van de aanjaaggroep. De Meppeler initiatiefnemers volgen het strakke tijdsplan van de landelijke organisatie achter nlvoorelkaar.nl, dat aanstuurt op een lancering van het Meppeler project op 7 december. De website meppelvoorelkaar.nl wordt nu op maat gemaakt  voor Meppel en gevuld met thema’s en categorieën. ‘Voor het komende jaar zijn er ideeën en budget om te zorgen dat elke inwoner van de gemeente Meppel dit platform leert kennen én gaat gebruiken,’ beklemtoont Annerieke van Dongen, lid van het wijkplatform Oosterboer/Ezinge.

Animo

‘De handige en toegankelijke rubrieken voor vraag en aanbod van hulp vergen uiteraard de meeste aandacht. Elke organisatie die met vrijwilligers werkt, kan op Meppelvoorelkaar ook vraag en aanbod plaatsen.’ De kleur en het logo – met het regenboogje van de wijkplatforms – is door de wijkbewoners vastgesteld. Een werkgroep gaat aan de slag met de invulling van de pagina met verschillende items. Een rubriek met geslaagde ‘matches’ tussen mensen en ‘succesverhalen’ zullen het animo rond de nieuwe online vrijwilligers nog meer verhogen, zo verwachten de initiatiefnemers. Instellingen die de site een warm hart toedragen kunnen hun eigen webpagina’s linken en nieuwtjes over activiteiten delen.

Lianne Dolstra (Welzijn MensenWerk) is tot projectleider benoemd voor Meppelvoorelkaar.nl. Het is volgens haar aan de wijkplatforms te danken dat Meppelvoorelkaar op bestuursniveau zo goed geland is. Alle platforms zijn immers bij het project betrokken en vertegenwoordigd. Ook dorpsvereniging Nijeveen denkt mee over de invulling van Meppelvoorelkaar.nl. ‘Deze manier van ontmoeting organiseren en de vraag en aanbod van zorg en hulp bij elkaar brengen, komt van de bewoners zelf. Er is bij voorbaat al een behoorlijk draagvlak in de Meppeler wijken. Daarmee zijn we initiatieven in andere gemeenten al twee stappen voor,’ aldus de beheerster van de vrijwilligersvacaturebank van WMW.

Dat het initiatief over een aantal jaren het goed functionerende Steunpunt Vrijwilligerswerk deels overbodig maakt, is volgens haar een onvermijdelijke consequentie. De huidige vrijwilligersvacaturebank gaat op in Meppelvoorelkaar.nl. Zo ontstaat er één plek op internet waar alle vrijwillige inzet en hulpvragen uit de gemeente Meppel te vinden zijn. ‘De digitale vacaturebank is maar één middel om vrijwilligers en mensen met een hulpvraag met elkaar in contact te brengen. Als het aan ons ligt,’ verklaart Stiekema, ‘komt er ook een Meppelvoorelkaar.nl bord in supermarkten te hangen waar wijkbewoners gewoon hun briefjes kunnen plakken.’ 

Stemmen

Burenhulp, vraag en aanbod en omzien naar elkaar, daar krijgt ieder Wijkplatform mee te maken. In 2014 was er in het Wijkplatform Koeberg al interesse om een online markplaats op te zetten. Ruud Stiekema (lid van het Wijkplatform) nam daarbij het voortouw. Vertegenwoordigers van NLvoorelkaar.nl gaven een presentatie, die enthousiast werd ontvangen door zorgpartijen al Icare, Noorderboog, Promens Care en De Stouwe. 

Het verbinden van vraag en aanbod kwam in 2015 ook aan de orde in het Wijkplatform Oosterboer/Ezinge. Uit de wijkanalyse bleek dat een grote groep inwoners hun handen uit de mouwen wil steken voor hun buurt en hun talenten wil inzetten om andere inwoners te kunnen helpen.

‘De vraag was vooral: Hoe breng je vraag en aanbod nu bij elkaar?’ zegt Annerieke van Dongen. Zij organiseerde een paar bijeenkomsten met leden van alle Meppeler Wijkplatforms en Dorpsvereniging Nijeveen. Door hen werden vier vraag en aanbod websites vergeleken en beoordeeld. Nlvoorelkaar.nl kreeg de meeste stemmen.

Informatieavond

Meppelvoorelkaar.nl houdt op dinsdagavond 13 september een informatieavond in het WMW-kantoor aan de Weerdstraat. Meppelers die zich willen inzetten voor de vraag- en aanbodsite zijn van harte welkom vanaf 19.30 uur.
Het aanjaagteam zoekt vrijwilligers die inwoners willen helpen hun hulpvraag in de juiste rubriek te plaatsen of het vrijwilligerswerk te vinden dat bij hen past. Ook zoeken de aanjagers mensen voor het beheer van de website, onderhoud van webpagina’s, teksten, afbeeldingen en mailberichten.
Op Facebook en Twitter wil Meppelvoorelkaar de nodige aandacht trekken. Ook de ‘spetterende’ lancering van Meppelvoorelkaar.nl vraagt nog de nieuwe vrijwilligerskracht. Contact: L.dolstra@welzijnmw.nl.