Staphorster moet boeten voor slaan ambtenaar

Staphorst - Opnieuw werd de 46-jarige eigenaar van een afvalrecyclingbedrijf in Staphorst op het matje geroepen bij de rechtbank in Zwolle.

Eind juni mishandelde hij een toezichthouder van de provincie Overijssel die controlewerkzaamheden op zijn terrein uitvoerde.

De rechter legde hem een werkstraf van 120 uur op waarvan de helft voorwaardelijk. Daarnaast moet hij nog eens een boete van 100 euro betalen vanwege een straf die nog boven zijn hoofd hing uit een eerdere veroordeling.

De Staphorster ligt al tijden overhoop met de provincie en het was niet de eerste keer dat hij een conflict had met de toezichthouder. Een van de afspraken die hij met de provincie gemaakt zou hebben na een eerder conflict is dat de toezichthouder niet alleen op zijn terrein zou komen. 'Hij kwam toch het terrein op en had vragen. Ik ben tot vier keer toe weggelopen, maar hij bleef vragen stellen en toen ging de knop om', verklaarde de Staphorster woensdag op de zitting.

Hij sloeg als een dolle op het hoofd en lichaam van het slachtoffer dat daardoor ten val kwam. Vervolgens ging de Staphorster bovenop hem zitten en ging gewoon door met slaan. Zelf kon hij zich niks herinneren van het geweld. 'Ik ben gewoon twee minuten kwijt', stelde hij. Wel herinnerde hij zich dat hij ontplofte, maar dat was dan ook alles.

De reclassering adviseerde de rechtbank om de man een geheel voorwaardelijke straf op te leggen, maar dat vond de officier van justitie volstrekt onbegrijpelijk. 'Met het opleggen van een voorwaardelijke straf wordt een heel verkeerd signaal afgegeven aan de maatschappij', aldus de officier. Hij vond de werkstraf op zijn plaats zoals de rechter hem later oplegde, vroeg de 100 euro ten uitvoer te leggen en de gevraagde schadevergoeding van 1468 euro toe te wijzen. Het laatste matigde de rechter tot een bedrag van 968 euro.