Rouveens Monument van het Jaar

Rouveen – De langgerekte hoeve van de familie Timmerman uit Rouveen is zaterdagochtend tijdens de start van Open Monumentendag in Staphorst uitgeroepen tot Monumenten van het Jaar in de gemeente Staphorst.

Elk jaar bij de opening van Open Monumentendag maakt de Monumentenadviesraad bekend welk pand zich een jaar lang Monument van het Jaar mag noemen. De raad is een adviesorgaan dat de gemeente gevraagd en ongevraagd advies geeft over monumentenbeleid. Staphorst kent een kleine zeshonderd rijks- en gemeentelijke monumenten. Het predicaat gaat bijna altijd naar mensen die hun woning, vaak boerderij, met oog voor de geschiedenis verbouwden.

Deze keer de boerderij aan de Oude Rijksweg 301 in Rouveen, een gemeentelijk monument. In het pand wonen vader Frens Timmerman (76) en zijn twee dochters Gea Russcher (35) met man Wim (38), hun kinderen Dynand (5) en Jasmijn (0) en dochter Jenny Timmerman (32) met haar vriend Hein Poolman (32).

Het ene gezin woont in het voorhuis, het andere in het achterhuis. Weduwnaar Frens woont in het midden, letterlijk tussen zijn kinderen in, die op hem letten en voor hem klaar staan als het nodig is. De familie verbouwde de boerderij met oog voor het verleden de afgelopen jaren om er drie woningen van te maken. De combinatie van zorg voor de vader en de wijze waarop de monumentale boerderij transformeerde tot drie woningen, zonder het karakter aan te tasten, was voor de Monumentenadviesraad reden om de titel te verlenen. “Jullie zijn een voorbeeld”, aldus Jouk Huisman, voorzitter van de raad.

Open Monumentendag in Staphorst begon op een bijzondere plek. Burgemeester Theo Segers trapte af in de schuur van een rijksmonument aan de Oude Rijksweg 243 in Rouveen. De boerderij uit 1850 verkeert nog in authentieke staat. Tot een jaar of zes geleden woonde hier een oude ongetrouwde vrouw die nog leefde als haar voorouders. Geen sanitair, een poepdoos als wc, met bedesteden en originele appelblossem-tekeningen op de muren. Alles oud en echt. Een reis in de tijd. Uniek. Jacob Kin kocht het pand twee maanden geleden. Hij conserveert de boerderij in oude stijl. Een meerjarenproject.

 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!