Liefde is de baas op Live in Meppel (foto's en filmpjes)

Meppel – Traditiegetrouw is het zaterdagavond de beurt aan nationale topacts bij Live in Meppel. Rondé, Di-Rect en Typhoon, een gevarieerd rijtje namen dat Meppel tijdens een zwoele zomeravond meeneemt op een muzikale reis.

Rondé

Op het festivalterrein, voor de tweede maal gelegen bij het Mallegat, valt meteen op dat de organisatie heeft ingespeeld op het verwachte aantal bezoekers van dit jaar. Tweeduizend minder mensen betekent stoelen en bankjes achterop het veld. Daarnaast is er ook gedurende de avond bij het podium genoeg ruimte en dat heeft zo zijn voordelen: de sfeer is gemoedelijker en dansen is een stuk makkelijker. De band Rondé opent het bal even na half acht met de nieuwe single ‘Why do you care’; een goede zet om meteen te starten met een hit op komst, afkomstig van de debuutplaat die eind dit jaar verschijnt. De zelfverzekerde indruk van de Utrechtenaren straalt er vanaf en het binnendruppelende publiek wordt goed meegenomen tijdens de sfeervolle liedjes, waarin zangeres Rikki Borgelt de onbetwiste blikvanger is. Het de beste opener die je je voor een festival kan voorstellen: toegankelijk, afwisselend en bij tijd en wijle lekker energiek en dansbaar. Rondé werkt toe naar zijn eerste hit ‘Run’ en als herhaaldelijk aan het publiek wordt gevraagd om mee te zingen en te dansen, lukt dat helaas gedeeltelijk. Het siert de band, maar het publiek is nog iets te relaxt en zelfs een beetje afwachtend voor wat nog komen gaat.

Di-Rect

Toen zanger Marcel Veenendaal zeven jaar geleden bij Di-Rect kwam, begon de Haagse band aan een tweede jeugd. Een artistieke zegetocht van drie puike albums was het resultaat en zaterdag onderstreept Di-Rect gelijk vanaf de eerste noot zijn klasse. Nog steeds behoort de band tot de absolute top van rockbands van eigen bodem, met naast Veenendaal gitarist Frans ‘Spike’ van Zoest, bassist Bas van Wageningen en drummer Jamie Westland als blikvangers. 'Times are changing', 'This is who we are', 'Natural High', ze stellen geen moment teleur. Ook als er in de loop van het optreden wat nieuwe stukken op het programma staan, blijft de vreugde even groot. 'It’s only love' en 'Fire it up' bewijzen dat Di-Rect zich nog steeds ontwikkelt. Pakkende Chic-achtige riffjes, dan weer leunend tegen de jaren tachtig rockpop van INXS en dan weer in de groteske, energieke stijl van de band die Di-Rect al jaren hoog heeft zitten: The Who. Veenendaal is daarin met zijn enorme charisma de Roger Daltrey en Spike de rond stuiterende gitarist waar ook Pete Townshend om bekend staat. Wat een plezier straalt deze band uit en wat zetten de bandleden een overrompelend optreden neer. En staat Typhoon daar in de coulissen niet even kort mee te genieten?

Typhoon

Rapper en Zwollenaar Typhoon (Glenn de Randamie) staat er bekend om een feestje te bouwen tot in de kleine uurtjes. Hij treedt aan met zijn complete band, inclusief blazers, voor zijn laatste festivalshow van dit jaar. Een wervelwind aan nummers uit zijn werk passeert de revue. 'Wie komt hier uit Meppel? Hey, we komen uit het verre oosten, of niet?' Het vat een vlammend optreden in een notendop samen. Alles wat Glenn doet valt in goede aarde. Rap die jazz, soul, vleugje reggae en salsa, en vooral funk ontmoet. De meest multiculturele vorm die je je maar kan voorstellen. En met heel veel woorden, soms iets teveel, en daar lijdt het optreden af en toe onder. Totdat Glenn met een welgemeend 'okay, zij spelen en jullie gaan sexy dansen' van het parkeerterrein bij het Mallegat één groot dansfestival maakt. Fraai is het halverwege gespeelde rustpuntje 'Iedereen is van de wereld', een ode aan Thé Lau, maar ook aan de multiculturele samenleving waarbinnen het voor Typhoon maar om één ding draait: liefde. En dat tot aan de grote apotheose van de avond: 'Hemel Valt'. Oorspronkelijk zou Di-Rect afsluiten, maar wat een goede zet - enkele weken voor het festival gedaan - om het slotakkoord van de avond aan Typhoon over te laten. Een gedroomde afsluiter die zorgt voor één groot feest.
Live in Meppel mocht dan dit jaar bij lange na niet uitverkocht zijn, elk voordeel heeft zijn nadeel. Het plezier was er geen seconde minder om.

Wouter Bessels