Investeerder Waterland zet afvalverwerker Attero te koop

Wijster - Private Equity fonds Waterland zet Attero in Wijster in de etalage. Er is veel belangstelling voor de overname van Attero. Met name partijen die al jaren actief zijn in de afvalverwerking in Europa en Azië tonen interesse voor het bedrijf.

Maar de animo komt ook van andere marktpartijen met uitgebreide ervaring in de infrastructuur en energiesector. Zij waarderen de sterke positie en duidelijke strategische focus van Attero en zien verdere groeimogelijkheden voor het bedrijf in een steeds internationaler wordende afvalmarkt.

Deze aanhoudende en serieuze interesse heeft Waterland Private Equity Investments doen besluiten om in overleg met de Raad van Commissarissen en de directie van Attero een proces te starten voor de mogelijke verkoop van Attero. Dat gebeurt in samenwerking met Morgan Stanley.

De verwachting is dat dit proces zeker tot het einde van dit jaar gaat duren. Mocht het inderdaad tot een verkoop komen, dan zal deze pas in 2017 worden afgerond.

Opkopen voor een prikkie

Afvalverwerkingsbedrijf Attero, het voormalige Essent Milieu, met onder andere een vestiging in Wijster, werd in 2014 voor 170 miljoen euro door zes provincies en diverse gemeentelijke overheden verkocht aan Waterland Private Equity Investments.

De gemeente Bedum en de statenfractie van de SP in Drenthe waren tegen de verkoop. De fractie verwachtte in 2014 al dat Waterland afvalverwerker Attero zou doorverkopen.  

Commissielid Alie Dekker (SP) zei toen: 'In 2009 kocht Waterland het bedrijf Intertrust (dochter van Fortis) van de rijksoverheid voor 250 miljoen en vier jaar later verkochten ze het voor 700 miljoen. Je kunt het Waterland niet kwalijk nemen dat ze bedrijven opkopen voor een ‘prikkie’ en met zo veel mogelijk winst weer verkopen. Winst maken is hun core business'.

Persbureau Reuters meldde in juli van dit jaar dat Chinese partijen bereid waren om ongeveer 1 miljard euro op tafel te leggen voor afvalverwerker Attero.

Zorgen

Waterland keerde zichzelf in 2015 al 183 miljoen euro dividend toe. Politieke partijen uit Hoogeveen en de provincie Drenthe maakten zich zorgen over deze ontwikkeling. Ook de vakbonden wantrouwden de bedoelingen van de investeerder: ‘Attero wordt kaal geplukt’, zei Mari Martens, bestuurder bij FNV Publiek Belang in mei 2015. 

De PvdA in Hoogeveen sprak haar zorgen uit over de noodzakelijk financiering van bodemsaneringen.

'In het jaarverslag 2013 van Attero lazen we dat Attero Wijster zestien verontreinigingskernen kent die gesaneerd moeten worden. De kosten daarvan worden geraamd op 15,7 miljoen euro. Door de dividenduitkering van 183 miljoen zijn de reserves van Attero fors geslonken. Die reserves waren onder meer bestemd voor saneringswerkzaamheden.', zei de partij in juni 2015. 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!

Gerelateerd nieuws