Ondernemen in Meppel: Bart Lever
Door Bart Lever

Bescherm de online reputatie van je bedrijf

Voor ondernemers is het beschermen van de online reputatie heel belangrijk geworden. Een ex-zakenpartner die online modder gaat gooien, kan je zakelijk kapot maken.

Een ex-zakenpartner die online modder gaat gooien, kan je zakelijk kapot maken. Daarom hebben we speciaal voor zakelijke partners de sociale media-clausule ontwikkeld.
In veel zakelijke contracten is het al gebruikelijk om met elkaar af te spreken dat bedrijfsgeheimen na het einde van de samenwerking niet naar buiten worden gebracht. Tot voor kort was er nog geen duidelijke oplossing voor het tegenhouden van negatieve publiciteit door ex-zakenpartners. Door sociale media is het laagdrempelig om iets negatiefs over je voormalige zakenpartner te publiceren en zo’n bericht, op bijvoorbeeld Facebook of Twitter, kan een kettingreactie opleveren van andere betrokken partijen of klanten. Online reputatieschade van een bedrijf of ondernemer moeten we niet onderschatten: het kan leiden tot het einde van de onderneming.

Als er eenmaal negatieve berichten over je bedrijf of de ondernemer zelf op het internet staan, dan is het ontzettend moeilijk die te laten verdwijnen. Dat soort berichten verspreiden zich als een olievlek over het internet. Nu zijn ondernemers aangewezen op het ‘recht om vergeten te worden’ of ze moeten naar de rechter stappen. Om online reputatieschade in het zakendoen te voorkomen, bieden wij al enige tijd de sociale media-clausule aan in zakelijke contracten. Met deze clausule regel je dat je over elkaar, na het einde van de zakenrelatie, geen persoonlijke informatie over de ander prijsgeeft op het internet en dat je geen whatsapp-berichten en dergelijke op sociale media publiceert, maar ook niets over bijvoorbeeld het gedrag en de handelswijze van je ex-zakenpartner. Overtreedt een ex-zakenpartner de in de sociale media-clausule gemaakte afspraken dan moet hij/zij aan de ander een flinke boete betalen. Het is ook mogelijk om op een eenvoudige manier de clausule nog toe te voegen aan reeds bestaande zakelijke contracten. Dit kan veel problemen in de toekomst helpen voorkomen.

Wil je meer weten hierover? Lees dan verder op www.lever.nl of kom bij mij langs voor een vrijblijvende bespreking van de mogelijkheden.