Frisgroen
Door Ingeborg Swart

Verhuizende dieren

Afgelopen week heb ik mijn paard verhuisd naar een andere stal. Haar nieuwe huis heeft betere voorzieningen en biedt de mogelijkheden die we de komende tijd nodig zullen hebben voor haar training, zoals een goede rijbak.

Eigenlijk gaan we er dus echt op vooruit. Maar toch vond ik het behoorlijk spannend. Een nieuwe plek, de hele logistiek van het verhuizen, het wennen aan andere gewoontes en ritmes, een boel ingrijpende dingen. Dat geldt voor mij, maar voor mijn paardje is het minstens zo heftig. Zij moet tenslotte helemaal opnieuw haar plek vinden in de nieuwe omgeving.

Toch is het voor dieren niet totaal ongewoon om te verhuizen. Er zijn namelijk flink wat soorten over de hele wereld die elk jaar tussen verschillende gebieden heen en weer gaan. Het meest bekende voorbeeld daarvan zijn de vogels die overwinteren in het warme zuiden en in het voorjaar noordelijk vliegen om jongen te krijgen. Maar wist je bijvoorbeeld dat vlinders dat ook kunnen doen?

De in Amerika levende monarchvlinder is het meest extreme geval. Die vlinders trekken heen en weer tussen Zuid- en Noord-Amerika. Ze kunnen afstanden afleggen van tot wel 4500 kilometer vanaf hun geboorteplaats. Over meerdere generaties verhuist de hele populatie elk jaar van het zuiden naar het noorden, en daarna weer terug naar het zuiden.

De komende tijd zullen die vlinders de grote reis weer wagen en vertrekken ze naar Zuid-Amerika. Daar verzamelen ze zich dan in grote groepen (soms zitten er wel 20 miljoen vlinders in zo’n groep!) om te overwinteren.

Maar, om terug te komen bij mijn paard, er zijn ook zoogdieren die verhuizen. Denk maar eens aan de massale trek van hoefdieren in de Serengeti in Afrika. Het grootste deel van dat reisgezelschap bestaat uit wildebeesten (gnoe’s), maar ook zebra’s en gazellen haken aan. Samen vormen zij een groep van meer dan 2 miljoen dieren, allemaal op weg naar hun (tijdelijke) nieuwe huis.

Over een paar weken begint die groep aan de “laatste”, en tevens langste, etappe van hun reis, waarna ze even kunnen bijkomen in het zuidelijkste deel van de Serengeti. Rond de jaarwisseling begint het hele verhaal opnieuw en verplaatsen ze zich in kleine stukjes weer richting het noordwesten.

In ons land zal je zulke massale verhuizingen van dieren niet snel tegenkomen. Toch vind je ook hier op kleine schaal wel bewegingsritmes van dieren gedurende het jaar. Let maar eens op of je bepaalde dieren bijvoorbeeld alleen in de zomer, of juist alleen in de winter ziet.

En wat betreft mijn paard, die begint al helemaal te wennen in haar nieuwe huis!