Concordia wil zo spoedig mogelijk herbouwen

Meppel - Bouwcenter Concordia Meppel is - amper één week na de verwoestende brand - weer volop in bedrijf. Concordia vond aan de Pieter Mastebroekweg een tijdelijk magazijn.

Op eigen terrein richtten medewerkers in allerijl twee tenten in voor de snelle transportopslag.  ‘Het is nog een beetje improviseren, maar alle klanten zijn weer van harte welkom,’ zegt algemeen directeur Geert Gritter. ‘Het was hartverwarmend en overweldigend hoe de Meppeler samenleving in de afgelopen week met ons meeleefde.’

De hoofdvestiging van Bouwcenter Concordia in Meppel werd in de nacht van 11 op 12 oktober getroffen door een grote brand. De bouwshop en het afhaalmagazijn brandden volledig af. De verkoopkantoren, de showroom van Concordia Keuken & Bad en Primo Keukens zijn met hun magazijnen gespaard gebleven. Ook de vrachtwagens liepen geen noemenswaardige schade op.

Bouwmaterialen

De eerste dagen na de brand werden de bouwmaterialen vanuit andere vestigingen geleverd. ‘Momenteel kunnen we al weer bijna tachtig procent van ons assortiment vanuit Meppel leveren,’ vertelt Gritter. ‘We verwachten dat we volgende week op honderd procent levering zitten. Het belangrijkste is: we draaien weer en bestaan nog,’ zegt de algemeen directeur hoorbaar opgelucht. Voor het afhalen en de opslag van hout en -bouwmaterialen huurt Concordia bedrijfsruimte van het naastgelegen carrosseriebedrijf Talen. De bouwwinkel is in een tijdelijke unit ondergebracht. Op het terrein rond de afgebrande loodsen reden dinsdagmiddag heftrucks af en aan. Met man en macht werd er voor gezorgd dat de voorraden voor transport op peil bleven en de vrachtwagens op weg naar klanten op tijd geladen werden.

Steun

‘De geïmproviseerde herstart van het Bouwcenter was onmogelijk geweest zonder de steun vanuit de Meppeler samenleving,’ zo laat de directie van Concordia weten. ‘Alle medewerkers van Bouwcenter Concordia boden, vrije dag of niet, hun hulp aan. Er waren de afgelopen dagen zo’n vijftig mensen aan de slag, maar ik had wel honderd mensen kunnen krijgen,’ zegt Gritter.

‘We hebben ervaren hoe onze relaties ons bedrijf een warm hart toedragen. Klanten kwamen spontaan langs om onze manschappen te voorzien van broodjes, een biertje en heerlijk ijs. Ook stond er op een avond een warm buffet klaar voor de medewerkers. Zonder uitzondering toonden zij begrip voor de situatie en wachtten geduldig op een latere levering. De leveranciers leverden dag en nacht om ons magazijn weer te bevoorraden.’

Dank

Directie en medewerkers bedanken de brandweerkorpsen uit Meppel en de regio voor hun inzet. ‘De brandweerlieden is het gelukt zoveel mogelijk van ons bedrijf te behouden en de brand meester te worden. We hebben grote bewondering voor hun werk en efficiency. De buren, omwonenden en anderen voorzagen ons zonder vragen van koffie, thee en broodjes, na een lange nacht vol spanning en zorgen. Het heeft erom gespannen of niet hele bedrijf verloren zou gaan. Dat was het meest angstige moment uit de afgelopen dertig jaar van mijn leven,’ aldus Geert Gritter.

‘Natuurlijk zijn we er nog niet, maar de opbouw is begonnen. Wij zijn weer geopend en hebben alle vertrouwen in de toekomst van Bouwcenter Concordia.’ Herbouw van het bedrijf op precies dezelfde locatie staat volgens Geert Gritter nog niet op voorhand vast.

‘De gemeente Meppel liet tot nu toe alle noodzakelijke procedures soepel en vlot verlopen. Die medewerking en instelling hebben wij in het vervolgtraject ook nodig als we op de locatie aan de Pieter Mastebroekweg verder willen gaan,’ benadrukt algemeen directeur Gritter. ‘Binnenkort hebben we overleg met burgemeester Richard Korteland. We willen snel en efficiënt herbouwen. Want hoe fijn het ook is dat we meteen verder konden, het blijft hoe dan ook een tijdelijke situatie, die niet te lang moet duren.’