Jet Brand presenteert eerste Meppeler stadskalender

Meppel – ‘Met kunst en cultuur de verbinding leggen met het goede doel.’ Meppeler kunstenares Jet Brand bracht het doel van haar stichting in de praktijk met een unieke reeks van de Meppeler stadskalender.

De afbeeldingen op de verjaardagskalender – fraaie horecataferelen in de Meppeler binnenstad – tekende Jet Brand met pastelkrijt. In de bovenzaal van Herberg ’t Plein presenteerde de Meppelse kunstenares de stadskalender donderdagmiddag aan familie, vrienden en sponsoren. De opbrengst komt ten goede aan de Stichting Jet Brand, die onderzoek steunt naar onbekende stofwisselingsziekten.

Jet Brand uit Meppel zet voor dit doel al haar passie voor kunst en cultuur in. Brand is de oprichtster van de stichting. Zij heeft met haar doelen een duidelijke motivatie. In haar toespraak bracht de Meppeler moeder haar overleden dochtertje Chantal in herinnering. Jet verloor in 1985 haar eerste kindje Chantal (zeven maanden oud) aan de ziekte van Pompe. Voor deze ernstige, erfelijke stofwisselingsziekte bestond tot voor een paar jaar terug geen medicijn en was op voorhand een dodelijke ziekte. 

Verdriet

Het overlijden van het dappere baby’tje Chantal veroorzaakte ‘onbeschrijfelijk veel verdriet’ bij haar ouders. ‘Ook mijn ex-man leeft nog steeds met de herinnering aan Chantal. Die emotie gaat nooit meer weg.  Chantal gaat altijd met mij mee, als een engel op mijn levenspad,’ sprak Jet Brand, waarna het liedje ‘Angel of Mine’ van Frank Duval werd gedraaid en door de aanwezigen geproost werd op het leven.

Medicijn

De ziekte van Pompe en het aanverwante Farby kwamen vorig jaar in het nieuws toen verzekeraars dat medicijn Myozyme, niet meer wilden vergoeden aan de 170 Nederlandse patiënten. Minister Schippers draaide dit terug na een storm van kritiek. Voor mensen met de ziekte van Pompe werd een lange periode van onzekerheid afgesloten.  

‘Zeker is dat zonder medicatie leven met de Ziekte van Pompe uitgesloten is,’ vertelde Jet Brand. Van twee volwassenen in Meppel, waaronder Annie Manden is bekend dat de Ziekte van Pompe zich op latere leeftijd bij hen manifesteerde. Mevrouw Manden, achternicht van Jet, heeft veel baat bij de voortgezette medicatie en kon donderdag op de feestelijke bijeenkomst aanwezig zijn, om een eerste verjaardagskalender in ontvangst te nemen. ‘Er zijn ruim zeshonderd stofwisselingsziekten die nog veel onderzoek vereisen. Koop de kalender, doneer aan de stichting. Samen tegen stofwisselingsziekten,’ riep Jet Brand de aanwezige Meppelers op. 

Stadsgezichten

De unieke kalender met twaalf stadsgezichten van Meppel door kunstenares Jet Brand is verkrijgbaar voor 14,95 euro in de Meppeler boekhandels en bij Amis Mode. Ook donateurs van de Stichting Jet Brand kunnen in bezit komen van deze kalender. Het uitgeven van deze kalender wordt mede mogelijk gemaakt door talloze sponsoren. Sponsors ontvangen een aantal kalenders om weg te geven als relatiegeschenk of door te verkopen voor het goede doel. Magda van Veen van hoofdsponsor Van Dorsten Makelaars nam een speciale eigen editie van de Meppeler stadskalender in ontvangst

Met de opbrengst van de verkoop wordt onderzoek onbekende stofwisselingsziekten gesteund. Ook organisaties als de patiëntenvereniging VKS (Volwassenen, Kinderen en Stofwisselingsziekten) en de Pompe kliniek van het Erasmus MC kunnen op de warme steun van de stichting rekenen. Jet Brand wil ook Stadskalenders in andere Nederlandse steden ontwerpen voor het goede doel. Jet Brand organiseerde twee keer de kunstmarkt Mont Martre in samenwerking met Donderdag Meppeldag.

 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!