De Barg’n ondergaat modernisering

Berghuizen – Met gepaste trots is de vernieuwbouw van dorpshuis De Barg’n in Berghuizen in gebruik genomen. Het bleef niet bij een nieuwe entree en toiletvoorzieningen, ook de keuken werd gemoderniseerd.

Op de vaatwasser na – ‘die doet het nog prima’ – werd compleet nieuwe roestvrijstalen apparatuur aangebracht. De werkzaamheden duurden wel wat langer dan gepland, wat mede met de inzet van vrijwilligers te maken had, maar het bestuur en beheerster Sandra Boers zijn in hun nopjes met het resultaat. In totaal werd voor 55.000 euro aan het pand verspijkerd. De kosten kwamen uit fondsen, te weten het Oranjefonds, de Rabobank en Initiatiefrijk De Wolden. Liefst 35.000 euro kwam van deze drie, twintig mille kwam uit de speciale pot die het besuur van De Barg’n speciaal voor dit doel had aangelegd.

Riolering

‘We hebben met het Oranjefonds moeten overleggen om de termijn dat het werk af moest zijn, iets te verlengen. We kwamen wat dingen die tegenvielen, zoals achterstallig onderhoud aan de riolering onder de vloer. Dat konden we het beste direct maar oppakken. Met vrijwilligers is het verder niet altijd helemaal goed te plannen, maar het resultaat is er zeker niet minder van geworden’, glimlacht Albert Kroes. Het vergde ook extra overleg met aannemer Van der Veen uit Koekange, maar dat was geen enkel probleem.

Tijdens de werkzaamheden draaide alles gewoon door en kon Sandra de gasten gewoon van een natje en een droogje voorzien. ‘We hebben geen wanklank ontvangen, niemand klaagde er over’, weet Henk Dijk zeker. De keuken werd op het laatst aangepakt, al dat houtwerk is verleden tijd. ‘We hebben het bewust in fasen afgewerkt, anders hadden we wel heel lang zonder keuken gezeten’, vertelt Kroes.

Vernieuwing

De toiletgroep was vijftig jaar oud en dus dringend aan vernieuwing toe, de keuken was een must vanwege de hygiëne en de nieuwe ingang een hoofdzaak. Wat de keuken betreft is er een moment geweest dat aan tweedehands spul gedacht werd. ‘Maar we hebben de knoop snel doorgehakt en besloten tot een nieuwe inrichting. We zijn gelukkig wel zuinig geweest de afgelopen jaren.’ Ze zijn zelfs prima binnen het budget gebleven. ‘De offerte dateerde van twee jaar geleden, maar mede dankzij de vele zelfwerkzaamheid van twintig vrijwilligers, is het gelukt. Die mensen hebben vooral het sloopwerk gedaan en verder alle voorkomende werkzaamheden.’, aldus Henk Dijk.

Aan een officiële opening wordt niet gedacht, ze kijken liever vooruit op alles wat komen gaat. Zoals de sluiting van de naastgelegen Harm Vonckschool, die met het laatste schooljaar bezig is. ‘Dan vervalt voor ons een stukje subsidie voor de gymnastieklessen die hier worden gegeven. De sluiting heeft dus zeker invloed. Verder hebben we nog wensen genoeg’, wijst Kroes rond in de bar van het dorpshuis. ‘Dit gedeelte willen we nog aanpakken, tegels achter de bar, een nieuw plafond en de kleedkamers vernieuwen. Dat moet eigenlijk al gebeuren, maar stellen we nog maar even uit.’

Ondertussen zorgt Sandra Boers er wel voor dat er genoeg te doen blijft in het dorpshuis. Van oriëntatiepuzzeltocht tot concerten, zoals vorige week van Dreuge Worst en op 10 december van de band Stonegood. En Rederijkerskamer UDI komt tussendoor nog toneelspelen. Saai wordt het niet in De Barg’n.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!