Gemeentehuis Staphorst is toe aan vernieuwing

Staphorst – Het Staphorster gemeentehuis voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en dus wordt er onderzocht wat er met het pand moet gebeuren. Nieuwbouw is een optie.

Het gebouw vreet energie, de indeling is ouderwets, het is bijna niet duurzaam te krijgen, de klimaatbeheersing is beroerd en dus is het hoog tijd voor verandering.

B en W van Staphorst willen 100.000 euro spenderen aan een breed onderzoek. Is renovatie een mogelijkheid? Nieuwbouw wellicht? En als er dan nieuw wordt gebouwd, welke functies wil je dan bundelen? Moet er een bibliotheek bij in en wel of geen politiebureau? Vind je dat het gebouw naast een raadhuis ook een ontmoetingsruimte moet zijn voor de gemeenschap? Veel onderzoeksvragen. Kortom  B en W willen een breed onderzoek naar de toekomst van het gemeentehuis.

Uitkomst

Volgend jaar moet dat gaan gebeuren. ‘We willen alle opties onder de loep nemen en we zeggen van tevoren niks over een mogelijke uitkomst’, zegt Bert Krale. ‘Gedegen vastgoedonderzoekers gaan aan de slag.’
Voor de verbouwing van de raadzaal staat ook 175.000 euro in de boeken. De indeling van de zaal moet heel anders worden. Nu is het zo dat de gemeenteraad tegenover het college zit. Dat is eigenlijk niet de bedoeling. Raadsleden behoren met elkaar te discussiëren en in mindere mate met B en W. Dit heet dualisme. Het geld voor de verbouwing van de raadzaal blijft op de plank liggen, totdat duidelijk is wat er gaat gebeuren.

Gemeentehuis

Het huidige gemeentehuis aan de Binnenweg in Staphorst opende haar deuren in 1982. Alles bij elkaar kostte het gebouw toen bijna 9 miljoen gulden. In 1997/1998 kwam het politiebureau erbij en in 2003 vond er een grootscheepse verbouwing plaats, kosten 2 miljoen euro. Een nieuw gemeentehuis kost miljoenen. De nieuwbouw in bijvoorbeeld Dalfsen kostte rond de 16 miljoen euro.