'Onze insteek is Concordia zo spoedig mogelijk herbouwen'

Meppel - De kans is groot dat Bouwcenter Concordia op de huidige locatie kan blijven en de verwoeste opslagloodsen opnieuw kan bouwen. Drie weken geleden werden het bedrijf getroffen door brand.

‘We zijn in gesprek met de gemeente over herbouw. Ambtenaren van de gemeente zijn hier ook op bezoek geweest en hebben laten weten dat ze wel volledige medewerking willen verlenen aan de plannen. Het lijkt dus de goede kant op te gaan’, zegt algemeen directeur Geert Gritter. Als alles lukt, dan is volgens hem de kans groot dat Concordia op de huidige locatie verder kan.

Noodscenario

Een woordvoerder van de gemeente Meppel bevestigt dat ze vorige week bij Concordia langs zijn geweest. ‘Onze insteek is dat Concordia zo spoedig mogelijk kan herbouwen.’ Directeur Gritter: ‘Er ligt druk op om verder te komen. Weliswaar draait alles weer, maar het zijn slechts noodscenario’s met tijdelijke gebouwen. Er moet een definitieve oplossing komen.’ De directeur verwacht dat over twee weken meer duidelijk is.

De brand in het bouwcentrum was in de nacht van dinsdag 11 op woensdag 12 oktober. De opslagloodsen van de leverancier in hout en bouwmaterialen aan de Pieter Mastebroekweg gingen verloren. De showrooms, kantoren en vrachtwagens bleven gespaard. Het lukt om snel weer alles in bedrijf te hebben door een tijdelijk onderkomen voor het magazijn.

Oorzaak brand

Al snel na de brand kwam de politie tot de conclusie dat deze niet was aangestoken. Wat wel de oorzaak is, zal altijd een raadsel blijven. ‘Een specialist heeft het onderzocht. Het alarmkastje dat zou moeten aangeven in welke zone de brand is ontstaan, is zelf ook helemaal gesmolten door het vuur. We weten dat de brand achterin het gebouw is begonnen. We vermoeden dat het opladen van de accu’s van de elektrische heftrucks de oorzaak is, want die bevonden zich hier. Zeker zal het echter nooit zijn. We nemen dit vermoeden wel mee in de plannen voor herbouw. We gaan die accu’s dus niet meer opladen in het gebouw zelf’, aldus Gritter.