Ondernemen in Meppel: Bart Lever
Door Bart Lever

Je erfenis naar je ex?

Als je geen testament maakt, kan een ex-partner je erfenis in handen krijgen. Het kan daarbij gaan om je eigen ex, maar ook om de ex van één van je kinderen. Met een goed testament kun je dit gelukkig anders regelen.

Als je geen testament hebt gemaakt, dan erft je partner niet meer van jou nadat je gescheiden bent. Dat staat zo in de wet geregeld. 
Als je samen met je ex een minderjarig kind hebt, wil je misschien toch iets regelen in een testament. Stel je voor dat je een ongeluk krijgt en je overlijdt. Door het overlijden erft jullie kind van je.

Als daarna ook het kind overlijdt, is je ex-partner, op grond van de wet, als ouder van jullie kind de erfgenaam van dat kind en krijgt hij of zij zo via jullie kind je erfenis toch in handen. Je kunt dit anders regelen in je testament. Ook als je kinderen gaan scheiden, kan je erfenis bij de ex van je kind terechtkomen. Je kinderen kunnen met hun partner afspreken dat zij alles met elkaar delen (gemeenschap van goederen). Op dit moment is dat de wettelijke regeling als je trouwt zonder huwelijkse voorwaarden te maken. 

Stel dat je kind van je heeft geërfd en vervolgens gaat scheiden. Als je kind heeft afgesproken alles te delen vanwege de gemeenschap van goederen, hoort je erfenis daar ook bij. Die moet dan met de ex-partner worden gedeeld. Dat kun je voorkomen door een zogenaamde ‘uitsluitingsclausule’ op te nemen in je testament. Met een uitsluitingsclausule zorg je ervoor dat jouw erfenis altijd bij je eigen kind blijft en niet gedeeld hoeft te worden met de partner van je kind.

Met je testament regel je je erfenis zoals jij het zelf wilt. De notaris denkt daar graag met je in mee. Ook over zaken die minder vaak voorkomen, maar die misschien wel erg belangrijk voor je zijn. Wil je meer weten hierover? Lees dan verder op www.lever.nl of kom bij mij langs voor een vrijblijvende bespreking van de mogelijkheden.

Bart Lever
Lever Netwerk Notarissen