Frisgroen
Door Ingeborg Swart

Kerstboom kiezen

Nu Sinterklaas weer het land uit is, wordt het tijd om vooruit te gaan kijken naar de kerst. Bij ons thuis was het altijd de traditie om tijdens het eerste weekend na 5 december de kerstboom in huis te halen ...

... en ik denk dat wij daarin niet de enigen waren. Op naar het tuincentrum dus, om de mooiste boom uit te kiezen.

Maar waar kun je nou het beste naar kijken wanneer je een boom koopt? Je moet natuurlijk opletten dat hij de goede maat heeft, het zou zonde zijn als de piek er niet op past omdat hij al tegen het plafond aan zit, en de boom moet geschikte takken hebben om versieringen aan op te hangen. (Zeker wanneer je kerstkransjes en dergelijke in de boom wilt hangen, dan is het nuttig om een aantal goed stevige takken te hebben.)

Dat alles terzijde, je wilt natuurlijk ook een boom die kan blijven staan tot de kerst. En hoe ben je daar nou zeker van? Allereerst moet je overwegen of je een boom met kluit of met alleen een stronk wilt kopen. Met een kluit blijven ze duidelijk langer mooi, maar het neemt wel meer ruimte in en maakt het geheel een stuk lastiger te verplaatsen. Bovendien zijn bomen zonder kluit vaak goedkoper.

Vervolgens is het goed om je te beseffen dat er verschillende rassen kerstboom zijn. Zo heb je Fijnsparren, Blauwsparren, Nordmanns en Zilversparren. De Fijnspar is over het algemeen de meest verkochte kerstboom, hoewel die zijn naalden vrij snel laat vallen. Koop je de boom pas kort voor de kerst, dan is dat geen probleem, maar wil je hem morgen al in huis halen, dan zou een ander ras misschien een betere keuze zijn. Wil je een boom die echt lang mooi blijft, dan is de Blauwspar de juiste optie. Vaak zijn ze wat duurder, maar ze houden hun naalden veel langer dan alle andere twee sparrenrassen.

Afgezien van de sparren, is er dus ook nog de Nordmann. Die bomen zijn van een heel andere soort en daardoor behoorlijk verschillend van de anderen. Het eerste, meest opvallende verschil is dat de naalden van een Nordmann rechtop staan, in tegenstelling tot de hangende naalden van de sparren. Ook de naalden van de Nordmann blijven over het algemeen lang aan de boom zitten, bovendien zijn ze stomp, wat het versieren van de kerstboom een stuk prettiger kan maken.

Genoeg keuze dus en voor elk wat wils. En wat voor boom je ook kiest, met mooie slingers en kerstballen kan alles mooi en feestelijk worden. Veel plezier alvast met kerstboom-shoppen!