Westerveld gaat bijna op ‘glas’

Diever - Snel internet is voor de adressen in het buitengebied in de gemeente Westerveld binnen handbereik. Met ruim 500 aangemelde adressen tussen Lhee en Wapserveen kan de schop wellicht al snel de grond in.

Stichting Westerveld op Glas zet zich al enkele jaren in om in het buitengebied van Westerveld een begin te maken met de aanleg van een glasvezelnetwerk. Volgens stichtingsvoorzitter Frank Geukers zijn er op dit moment in de eerste fase voldoende abonnementen afgesloten om te kunnen starten met aanleg. Dit zal dan de start worden van het Glasvezel netwerk voor heel Westerveld.

Inschrijving

Volgens Geukers hebben velen zich al voor de zomer ingeschreven voor een abonnement. Tijdens deze inschrijvingsronde bleken er ook deelgebieden te zijn die logischerwijze ook tot fase 1 behoren. ‘Bewoners uit deze gebieden hebben zich toen verenigd en zich spontaan bij ons aangemeld. Natuurlijk waren wij hier heel blij mee, maar het betekende tegelijkertijd ook dat ons rekenwerk en de offerte van de aannemer over moest. Dit heeft tijd gekost. Maar het resultaat mag er zijn.’

Om tot een juiste financiering van het glasvezelproject te komen, was het noodzakelijk om via de provincie Drenthe een marktconsultatie te doen. Deze procedure is na de vakantie opgestart en heeft enige weken geduurd voordat het resultaat ervan bekend was. ‘Een en ander was belangrijk om een juiste inventarisatie te kunnen maken welke gebieden nu definitief als ‘wit’ en welke als ‘grijs’ aangemerkt worden. Voor witte gebieden is er via de provincie namelijk een goedkopere lening beschikbaar dan voor grijze’, zo legt Geukers uit die vertelt dat er ook al verdere gesprekken met een bank zijn geweest.

Positief

‘Op dit moment zijn we met twee financiers in gesprek om de eerste fase te kunnen starten. Zodra de gesprekken positief zijn afgerond dan kan de schop de grond in. En dat wordt tijd, want de aannemer staat al in de startblokken.’ De gemeente Westerveld heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben om tot besluitvorming te komen of ze wel of niet en in welke hoedanigheid mee willen financieren. ‘Wij hebben daarom besloten, om verdere vertraging te voorkomen, niet op deze beslissing te wachten. Wij hebben de gemeente bericht dat zij ook op een later moment in kunnen stappen’, zo zegt Geukers.

Vanuit de eerste vlek (Lhee, Dwingeloo, Wittelte, Wapsserveen) hebben de ambassadeurs van Stichting Westerveld op Glas hard gewerkt aan het behalen van het benodigd aantal abonnementen. Hen komt volgens Geukers zeker lof toe. ‘Mede door hun inzet staan wij nu aan de vooravond van definitieve aanleg van een glasvezelnetwerk in geheel Westerveld.’

Op de oproep van de stichting om investeerders, hebben enkele inwoners cq. ondernemers van Westerveld geïnteresseerd gereageerd. ‘Wij gaan hen de komende weken benaderen om hen te informeren. Uiteraard zijn personen en/of bedrijven die zelf erg veel belang hebben bij snel internet, nog steeds welkom om mee te doen. Voor ons neemt daardoor de afhankelijkheid van een duurdere lening via banken en/of provincie af.’ 

Hoewel fase 1 nog niet gestart is, is Stichting Westerveld op Glas ook al druk met de voorbereiding voor fase 2 en verder. Enkele gebieden hebben zich hier al voor aangemeld. Volgende week worden er gespreken gevoerd met de provincie en bank over financiering. ‘De geldverstrekkers willen dan ook graag onze cijfers beoordelen. En na een positieve beoordeling daarvan kan het glas in de grond. En dan kunnen de inwoners van Lhee, Lheebroek, Stroovledder, Dwingeloo-Westeinde, Wittelte en Wapserveen echt over snel internet beschikken’, zo besluit Geukers vol overtuiging.