Hondenmaatje geeft vuurwerktraining in Koekange

Koekange – Niet iedereen houdt van rotjes en gillende keukenmeiden. Tijdens de grote vuurwerkshow van Kuiper in Koekange konden honden en hun baasjes alvast een vuurwerktraining volgen bij Hondenmaatje.

Op oudejaarsavond kleurt het vuurwerk de lucht en kunnen flitsen en knallen dieren laten schrikken. Vooral honden hebben last van vuurwerkangst. Waar de één volledig bevriest, gaat de ander er meteen vandoor. In sommige gevallen wordt een hond ook agressief.

Dat laatste was vrijdagavond gelukkig niet het geval. Mirjam de Jong van Hondenmaatje raadde baasjes aan om ruim van tevoren aanwezig te zijn. De zestien honden verzamelden zich in een stal vol speeltjes, snoepjes en met harde muziek. Samen met collega’s Ellen, Sandra en Jenny controleerde Mirjam de halsbanden. Ook werd alvast een eerste blik geworpen op het gedrag van de honden.

Buiten

Een voor een mochten de honden naar buiten. Het terrein was goed afgesloten, auto’s blokkeerden de oprit en ook het hek was dicht. Baasjes kregen de opdracht om de riemen goed vast te houden. Zo konden honden met vluchtgedrag zich niet los maken. De honden die naar buiten mochten, leken zich niet zoveel aan te trekken van het vuurwerk. Ze vermaakten zich goed met de speeltjes die als afleiding dienden.

Drie honden bleven binnen. Deze waren zichtbaar bang voor alle knallen. Zo bleef Sepp, de grote witte herder, blaffend en verstijfd in een hoek zitten en was de kleine Bembem stil. Zijn baasjes hielden hun trillende viervoeter goed vast om hem te kalmeren. Om Bembem af te leiden, renden ze af en toe een rondje door de stal. De angstige honden bleven binnen tot de vuurwerkshow helemaal was afgelopen. 

Volgens Mirjam zijn er verschillende mogelijkheden om honden te kalmeren. Medicatie, homeopathische middelen of een speciaal hondenvest. Zelf raadt ze medicatie meestal niet aan. ‘Vaak werkt afleiding het beste. Honden moeten zich veilig voelen en weten dat er niets kan gebeuren.’ Ook het hondenvest kan een goede oplossing zijn. ‘Dat is net als het inbakeren van een baby, het voelt veilig’.

Hondenmaatje

Onder de naam ‘Hondenmaatje’ geeft Mirjam de Jong trainingen aan honden en baasjes. Een eigen hondenschool was voor haar altijd een droom. Na het volgen van verschillende trainingen met haar vier eigen honden, besloot ze van haar hobby, haar werk te maken. Ze volgde twee opleidingen. Inmiddels is Mirjam kynologisch instructeur en kynologisch gedragstherapeut.

Sinds twee jaar huurt ze ruimte van haar buren, Installatiebedrijf Pieters. Cursisten uit de omgeving kunnen hier onder meer puppy-, gehoorzaamheids- en speurtrainingen volgen. Bij Hondenmaatje staat samenwerken centraal. De trainingen bestaan daarom vooral uit oefeningen die het samenwerken versterken. Ook tijdens de vuurwerktraining was de band tussen baas en hond belangrijk.

Mirjam liet na afloop van de training weten trots te zijn op haar cursisten. ‘Alle honden deden het super en ook de baasjes hebben het heel goed gedaan.’ Ze hoopt dat oudejaarsavond nu voor iedereen onbezorgd en gezellig gaat verlopen.

Meer informatie: info@hondenmaatje.nl of www.hondenmaatje.nl


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!