Monumentenstichting: voormalige HBS moet monument worden

Meppel - De Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, heeft de provincie Drenthe verzocht om te onderzoeken of de vroegere Rijks Hogere Burgerschool (HBS) in Meppel bescherming kan krijgen als provinciaal monument.

De monumentenstichting wil de monumentenstatus voor de voormalige HBS en de voormalige Zuiderschool aan het Zuideinde 76 / Prinses Marijkestraat. Enkele jaren geleden is reeds de gymzaal van dit scholencomplex aangewezen tot provinciaal monument.

De meer beeldbepalende onderdelen van het complex hebben tot op heden echter geen enkele vorm van bescherming. Dat dient volgens het Cuypersgenootschap te veranderen.

Historie

In september 1881 ging de Rijks Hoogere Burgerschool te Meppel open. De school is gebouwd in een voor de bouwtijd typerende rijke architectuur.

De voormalige Zuiderschool aan de Prinses Marijkestraat is eind jaren twintig achter de school gebouwd. Het gebouw is ontworpen door de directeur van gemeentewerken, Dirk Monsma. Opvallend is de strakke vormentaal van het gebouw.

Na de oorlog is de Zuiderschool door middel van een sluis en gang verbonden aan het hoofdgebouw van de HBS. Het is nu te beschouwen als één complex.

Opvallende architectuur

Het complex van de vroegere HBS heeft voor de provincie Drenthe een duidelijke architectuur- en cultuurhistorische betekenis. Vanwege zijn opvallende architectuur uit de negentiende- en twintigste eeuw en de nog goed afleesbare ontwikkeling van het complex is het geheel een zinvolle toevoeging aan de provinciale monumentenlijst. Tevens is het complex van grote waarde als beeldbepalend element binnen het rijksbeschermde stadsgezicht Meppel Oud-Zuid.

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de toekomst van dit scholencomplex. Vermoedelijk zijn er goede mogelijkheden voor hergebruik. 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!