Proeflokaal Bregje opent in Meppel

Meppel – De vergunning van de gemeente liet even op zich wachten. Zodoende ging Proeflokaal Bregje aan de Marktstraat 43 niet eind 2016 open, maar aanstaande dinsdag 10 januari.

Het is zodoende niet de twaalfde, maar de veertiende vestiging van de Nederlandse restaurantformule en de tweede Proeflokaal in het Noorden. Dat is voor de statistieken, vindt Aimée Klip, mede-eigenaar van horecabedrijf Proeflokaal Bregje. ‘In Meppel zijn we er nu ook helemaal klaar voor. We staan te popelen.’

Restaurantketen ‘Proeflokaal Bregje’ opent volgende week een nieuw restaurant in Meppel. De Bregje-formule kenmerkt zich door de moderne, maar toch huiselijke uitstraling. ‘Na Meppel komt Ridderkerk,’ vertelt Aimée Klip. ‘Elke stad is anders en elk horecapand heeft zijn eigen karakter. Maar de inrichting, de sfeer en het concept zijn in alle veertien Bregjes hetzelfde.’ Na grondig marktonderzoek stelde de concernleiding dat Meppel een eetcultuur heeft die aansluit bij de Bregje-formule.

'Bovendien is Meppel een stad die zich nog ontwikkelt en waar veel te doen is. Misschien wordt er in de buurt nog een bioscoop gebouwd. Het  zou de aantrekkingskracht van dit deel van de binnenstad extra versterken. Ook de mogelijkheden die dit bekende en karakteristieke horecapand biedt, speelden natuurlijk mee bij ons vestigingsbesluit voor Meppel,’ aldus Aimée Klip. ‘Je zult een Proeflokaal Bregje nu eenmaal niet snel tegenkomen in een nieuw winkelcentrum.'

Nieuwsgierig

De bedrijfsleiding nam uitgebreid de tijd om een kundig en enthousiast team samen te stellen om Proeflokaal Bregje in Meppel te bemensen. Dat verliep vrij vlot. 'We vonden genoeg gemotiveerde medewerkers om volgende week een knallende start te maken,’ meldt Klip tevreden. De jonge medewerkers volgden een uitgebreide training waarin het concept en de gewenst dienstverlening werden aangescherpt. 'Proeflokaal Bregje bezorgt zo’n vijfenveertig jongeren uit Meppel en omgeving een leuke bijbaan. Vier mensen werken op deze vestiging in vaste dienst. Bedrijfsleider Ineke Beeksma, Ramona Moes uit Meppel en Britt Tijmes uit Wanneperveen vormen de vaste kern en de bekende gezichten van het Bregje-team.

De landelijke franchisegroep kocht het horecapand van de familie Nijmeijer aan de Marktstraat. Café-restaurant ‘Zaal’ Nijmeijer was decennialang een begrip in Meppel. In december 2014 sloot het echtpaar Johan en Gea Nijmeijer de deuren van het befaamde etablissement. De daaropvolgende jaren stond het pand leeg. Tot opluchting van veel Meppelers blies de nieuwe eigenaar met een grondige verbouwing nieuw leven in het horecapand. In de afgelopen maanden was er veel belangstelling. Nieuwsgierige Meppelers kwamen al even binnen kijken.

Ineke Beeksma: 'Een mevrouw vertelde dat zij hier twintig jaar geleden haar bruiloft had gevierd. Andere mensen wachtten in het vroegere café Nijmeijer totdat zij afreden voor het rijbewijs. Alle mensen die hier binnenkwamen, merkten hetzelfde op: "Wat is het hier veranderd!"'

De aloude schuifwand verdween. Het cafégedeelte en de zaal zijn één ruimte geworden. Toch lijkt het restaurantoppervlakte eerder kleiner dan groter geworden. Door de huiselijke inrichting en het gebruik van het podium blijft het restaurant intiem en overzichtelijk. Toch biedt de ruimte 142 zitplaatsen, zo bleek bij het indelingsplan. 'Als je zoveel energie steekt in een nieuw restaurant, waarom zou je dan niet de kans pakken om zoveel mogelijk mensen te ontvangen?' verklaart Aimée Klip. 'In andere vestigingen zit het vaak al snel helemaal vol. En mensen teleurstellen dat willen we niet.'

Bregjes

Bedrijfsleider Ineke Beeksma: 'Alle elektrische installaties zijn vernieuwd. De inrichting is gedaan met eerlijke materialen. De houten vloer is plankje voor plankje gelegd, de zeegroene tegels aan de wand zijn handgebakken. Ook de houten bordjes met de namen van onze leveranciers zijn met de hand geschilderd.' Net als in alle andere Bregjes hangen ook in Meppel talloze profielfoto’s van echte Nederlandse Bregjes. ‘Het copyright is geregeld, voor elke foto is toestemming gevraagd,’ zegt Aimée Klip. De hele buitengevel werd fris wit geverfd en wordt aangelicht met design muurspots. De Rotterdamse horecaonderneemster zegt: ‘Buiten worden mensen al enthousiast en proeven al iets van de warme, persoonlijke benadering door het personeel. We vinden dit allemaal het leukste werk.’