Koopwoningen op voormalig schoolterrein Drenthe College

Meppel - De gemeente stemt in met het definitieve stedenbouwkundig plan voor de Werkhorst 30, het voormalig terrein van Drenthe College. Het plan van ontwikkelaar Junco bevat de nieuwbouw van 21 koopwoningen.

Met het plan voor vier vrijstaande woningen, tien 2-onder-1 kap- en zeven rijwoningen zal het voormalig schoolterrein nog meer deel uitmaken van de karakteristiek van de historische uitvalsweg de Werkhorst.

Wethouder Roelof Pieter Koning “We vinden het belangrijk dat op deze bijzondere locatie iets moois wordt toegevoegd. Iets wat aansluit bij de kwaliteiten van de Werkhorst. Er is door partijen hard gewerkt om tot dit plan te komen. Ik verwacht dat deze woningen door hun unieke locatie én de beoogde kwaliteit zeer aantrekkelijk zullen zijn en een toevoeging aan ons woningaanbod.”

Procedure

Instemming met het definitieve stedenbouwkundig plan door het college is in principe het begin van het proces. De procedure van het bestemmingsplan moet nog worden doorlopen.

Het college heeft ingestemd met het voorontwerp bestemmingsplan en ontwerp beeldkwaliteitplan. Inwoners kunnen hier binnenkort op reageren. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan en beeldkwaliteitplan uiteindelijk vast. Gaandeweg ontwikkelt Junco het plan verder tot een bouwplan. Ontwikkelaar Junco zal op korte termijn een inloopavond organiseren.

De projectontwikkelaar is nog bezig met het uitwerken van de plannen voor de woningen. 'Het duurt nog wel een paar maanden voordat de bouwtekeningen klaar zijn en we de bouwaanvraag kunnen indienen', zegt Mark Schrijver van Junco. Schrijver verwacht op z'n vroegst in de tweede helft van het jaar te kunnen starten met de bouw. 

Het plan

Qua beeld sluit het plan aan bij de Werkhorst: ruime percelen van voornamelijk vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen. Elk woningtype heeft zijn eigen uitstraling. De vier vrijstaande woningen langs de Werkhorst hebben brede kavels, ruime voortuinen en een statige uitstraling. De woningen in het binnengebied bestaan uit tien twee-onder-een-kapwoningen en zeven rijwoningen in dezelfde architectonische stijl als de andere woningen aan de Werkhorst. Centraal komt een groen parkje.

Overeenkomsten

Junco heeft met de gemeente een overeenkomst gesloten over de kosten en overdracht van grond. De gemeente zal het toekomstig openbaar gebied – de wegen, voetpaden, het groen – weer overnemen van de ontwikkelaar.

Ook met Bloemert Beeld- en Geluidstechniek, dat naast de ongeveer 5.250 vierkante meter grote bouwkavel is gevestigd, is overeenstemming bereikt. Eigenaar Bert Bloemert had recht van overpad over het terrein van het Drenthe College. 

Volgens Bloemert hadden beide belang bij een goede oplossing. 'Deze is gevonden in de overname van wat grond en de afspraak dat een rij coniferen op de erfgrens wordt gekapt', aldus Bloemert. Ook Junco is blij met deze oplossing. 'Hierdoor ligt de overdracht van grond wat gemakkelijker en hebben de toekomstige woningen een goede lichtinval', zegt Schrijver. 

Verhuisplan voor vleermuizen

In het te slopen schoolgebouw hebben zich inmiddels enkele vleermuizen gevestigd. Ook hier wil de projectontwikkelaar goed mee omgaan. 'Voor deze diertjes is door een extern bureau een migratieplan gemaakt. Hierdoor kunnen de vleermuizen op een goede manier verhuizen naar vervangende nestruimte', aldus Mark Schrijver. 'We voldoen met deze werkwijze aan alle wettelijke verplichtingen rondom de bescherming van de diertjes.' 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!