Meppel veegt zijn straatje niet schoon

Meppel - Voor forensen uit Hoogeveen, Steenwijk, Wolvega en Zwolle die in Meppel werken, is het elke keer weer oppassen als ze de gemeentegrens van Meppel naderen. Meppel staat bekend om de gladde wegen en het slechte strooien.

Een van de forensen wordt altijd door haar man, een geboren Meppeler gewaarschuwd voordat ze naar haar werk gaat. 'Denk erom in Meppel is het glad'. Ook andere pendelaars valt het op. 'Zodra je van de snelweg afkomt verwacht je dezelfde kwaliteit doorgaande wegen als in je woonplaats. Maar dat is helaas niet het geval.'

Sommige Meppelers leggen de verantwoordelijkheid van het strooibeleid bij de provincie. Zo zou het schoonhouden van de Hoogeveenseweg door de provincie uitgevoerd moeten worden. Over de Bekinkbaan is de conclusie echter eensluidend: 'het smeltwater zorgt daar voor aquaplaning'. 

De ellende begint al op het moment dat het verkeer bij Blankenstein de afslag van de snelweg neemt. De rotonde is nog prettig schoon. Deze wordt even meegepakt door de strooiwagens van Rijkswaterstaat. Maar zodra automobilisten de afslag naar de stoplichten bij de kruising met de Hoogeveenseweg nemen, is het glibberen geblazen. 

Ook verkeer uit dat uit de richting van Zwolle komt en afslag zuid neemt, moeten alert zijn. De Noordweg en de Werkhorst, toch doorgaande wegen, zijn slecht schoongemaakt. Ook de rondwegen om het centrum, zoals de Reestlaan, de Leonard Springerlaan, de Burgemeester Knopperslaan en de Ceintuurbaan kunnen wel een snufje pekel gebruiken. 

Gladheidsbestrijding

Toch heeft de gemeente Meppel een plan om de overlast door sneeuw en ijzel tegen te gaan. Dit gladheidsbestrijdingsplan is op de website van de gemeente te vinden. Er is zelfs een kaart met de strooiroutes beschikbaar. Daar staan de genoemde wegen allemaal op. 

In dat plan dekt de gemeente zich al een beetje in tegen te hoge verwachtingen over de kwaliteit van de gladheidsbestrijding. Zo worden bij sneeuwval de normale strooiroutes aangepast. Alleen de doorgaande wegen worden sneeuwvrij gemaakt. Als reden wordt hierbij genoemd dat sneeuwruimen erg arbeidsintensief is en er onvoldoende menskracht beschikbaar is om de volledige strooiroutes te schuiven. In geval van “zware” sneeuwval worden alleen de hoofdwegen en hoofdfietspaden sneeuwvrij gemaakt. 

50 ton zout

De strooiploegen zijn in Meppel vannacht tussen 0.30 uur en 06.30 uur op pad geweest. In totaal is er vijftig ton pekel gestrooid. Volgens een woordvoerder van de gemeente was deze aan het begin van de ochtendspits nog niet goed ingereden. Dat komt door de lage verkeersintensiteit in de nachtelijke uren.  

'De situatie is nu goed onder controle', zegt de woordvoerder. 'De sneeuwploegen zijn nu bezig om bij de winkelcentra de wegen schoon te maken. Ook is de dooi ingetreden waardoor de wegen in rap tempo beter begaanbaar worden.' 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!