'Samen op de Duofiets' talent van Westerveld

Diever - De van oorsprong Vledders stichting Samen op de Duofiets is woensdagavond uitgeroepen tot ‘Talent van Westerveld 2016’. In het gemeentehuis in Diever ontvingen de vrijwilligers van de stichting de prijs uit handen van burgemeester Jager.

Westerveld reikt jaarlijks tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente de prijs uit aan een groep of persoon die in 2016 een maatschappelijk initiatief heeft opgepakt en uitgevoerd. Dat kan zijn met de organisatie van een evenement(en), verschillende activiteiten of de uitvoering van een concreet plan. Belangrijk is dat het initiatief is opgepakt en uitgevoerd door en voor inwoners van Westerveld.  Met de prijs waardeert de gemeente een persoon en/ of groep die iets doet voor de inwoners van Westerveld. Dat kan op kleine schaal zijn, op dorpsniveau, maar ook gemeentebreed. De twaalf talenten die dit jaar genomineerd waren, zijn allemaal voorgedragen door de inwoners van Westerveld zelf.

Naast stichting Samen op de Duofiets waren ook de Historische vereniging Diever , Feestcommissie Havelter Volksfeest, Naobuur Vledder, de organisatie van de 1/8 Triatlon Dwingeloo, Stefano Philips en Vera Kruijer van restaurant De Sluiswachter, Stichting Weldadig Oord, Stichting Dwingels Eigen, Voedselbank Westerveld, de medewerkers OERmuseum Diever, Dorpskracht Geeuwenbrug en glaskunstenaar Anita de Vries genomineerd. ‘Stuk voor stuk genomineerden met een eigen verhaal en Westervelders die alleen of samen iets doen voor andere Westervelders’, zo sprak burgemeester Jager die vervolgde: ‘Het laat in veel gevallen ook zien dat er in onze gemeente veel vrijwilligers actief zijn. En dan is dit natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg, want er zijn er nog veel meer. Iets wat we als college weten, maar wat we, wat mij betreft niet genoeg kunnen benadrukken en waarderen. Het maakt onze Westerveldse samenleving tot wat het is en zorgt ervoor dat u met elkaar, ondanks onder andere de ontgroening en de zorgen die er zijn, toch een heleboel voor elkaar krijgt en weet te organiseren.’

Nadat Jager alle genomineerden naar voren had geroepen, maakte hij een einde aan alle spanning. Hij vertelde dat de prijs ‘Talent van Westerveld 2016’ dit jaar naar Samen op de Duofiets was gegaan. ‘Een groep die wat ons betreft het meest aansluit bij de gestelde criteria, waarin een grote groep vrijwilligers in actief is en die iets betekenen voor het welzijn, fitheid en het plezier van, vooral, ouderen in onze gemeente’, zo lichtte Jager het jurybesluit toe.

Voor stichting Samen op de Duofiets zijn ruim honderd mensen vrijwillig actief. Zij fietsen van mei tot en met september met mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking en ouderen die niet meer zelfstandig durven fietsen. Zij doen dat vanuit Vledder, Havelte en inmiddels ook Diever.