Ontwerper John Galliano verwerkt oeroude motieven in couture

Staphorst – ‘s Werelds bekendste modeontwerper, John Galliano, presenteerde woensdag in Parijs zijn nieuwste collectie. De couturier verwerkte in zijn creaties zes meter viscose met Staphorster stipwerk gemaakt door Gerard van Oosten.

Voor de tweede keer binnen een jaar schittert Staphorster stipwerk op de catwalk in Parijs. In juni 2016 beleefde het kleurrijke ambacht ook al een hoogtepunt, doordat de Belgische couturier Walter van Beirendonck, creaties van stippers Gerard van Oosten en Jeannet van der Horst gebruikte in zijn show ‘Why is a Raven like a writing-desk?’

Bedrukken

Om in totaal 64 meter stof te bedrukken kreeg de Staphorster hulp van Jeannet van der Horst uit Nieuwleusen.
In december kreeg Van Oosten een opdracht van de wereldberoemde ontwerper John Galliano, voormalig hoofdontwerper van Dior en vorige week rondde hij alles af.

Van Oosten werd gevraagd sobere, authentieke Staphorster motieven te gebruiken. De Staphorster gebruikte oeroude bloemmotieven die hij op een oude lap stof vond op een textielveiling. ‘Deze oude patronen dragen de vrouwen van nu niet meer. Misschien is deze lap wel honderd jaar oud.

Authentiek

Galliano wilde deze authentieke vormen in crèmekleur op een zwarte ondergrond. Hij gebruikte ze in de voering van zijn creaties. Die voering klapt overigens naar buiten, zodat het stipwerk goed is te zien’, zegt Van Oosten. Het gaat om rouwkleuren. Van Oosten vindt dit niet erg, omdat kleuren en stoffen buiten de Staphorster context worden gebruikt.

Galliano’s stijl is te herkennen aan de vele historische en theatrale referenties. De couturier is wereldberoemd, maar ook berucht. In 2011 kreeg hij het aan de stok van modehuis Dior waar hij hoofdontwerper was. Hij liet zich toen in dronken toestand antisemitisch uit. Dior ontsloeg hem daarop. Galliano bood later zijn onvoorwaardelijke excuses aan. Ondanks deze rare uitspatting is Galliano wereldberoemd. Begin 2015 maakte hij zijn comeback bij modehuis Martin Margiela, waarvoor hij woensdag zijn nieuwste collectie presenteerde, met dus Staphorster stipwerk.

Ambacht

Via Crafts Council (CCNL), een platform voor het hedendaagse ambacht, kwam Yvette Peek van modehuis Martin Margiela in contact met Staphorster stipwerk en de plaatselijke ‘stipkoning’ Gerard van Oosten. Hij maakte eerst een zogeheten inspiratiebox met diverse ontwerpen, zodat Galliano kon kiezen.

Yvette is verantwoordelijk voor de inkoop van textiel. Zij draagt ideeën aan die Galliano wel of niet wil gebruiken. ‘Ik kom uit Nederland en ik hou van authentieke manieren om textiel te bedrukken’, zegt Yvette. ‘Gerard had zelf ook ontwerpen gemaakt, maar John koos voor de authentieke bloemmotieven in crème op een zwarte ondergrond die Gerard ook had meegestuurd’, zegt de Nederlandse rechterhand van Johan Galliano. Van Oosten: ‘Hij wilde dat ik exact die vormen na zou maken. Ze moesten precies hetzelfde zijn. Ik maakte nieuwe stempels, zodat ik de motieven precies kon nabootsten. Dat is allemaal gelukt.’

Internationaal

De creaties die Galliano maakte, worden nu aan de internationale modepers gepresenteerd. ‘Het zijn allemaal unieke stukken die bijvoorbeeld filmsterren aankopen om deze op de rode loper te dragen. Veelal gaan de creaties naar het Midden-Oosten of klanten willen iets wat hierop lijkt en dat wordt dan op maat gemaakt’, zegt Yvette Peek. Gerard van Oosten is een bekendste ‘stipper’ en ook ontwikkelt hij zijn eigen verf.

De Staphorster is een groot voorvechter van het behoud van dit oude ambacht. Van Oosten zit ook in het bestuur van de Stichting Staphorster Stipwerk en hij was een van de voorvechters van de plaatsing van Staphorster stipwerk op de lijst van Cultureel Immaterieel Erfgoed. Dat is gelukt.

Erkenning

De volgende stap is strijden voor een Unesco-erkenning ‘Dat mijn Staphorster stipwerk nu al tot twee keer toe op de catwalk van Parijs was te zien, is de kroon op mijn werk. Ik vind het echt heel bijzonder.’ Behalve Van Beirendonck en John Galliano gebruikten ook andere ontwerpers Staphorster stipwerk in hun creaties. Jan Taminiau, bekend van blauwe jurk van Maxima, maakte in 2000 al ontwerpen met daarin Staphorster stoffen en ook Victor en Rolf gebruikten al eens stipwerkmotieven.