‘Tuinklok van Staphorst moet weer beieren’

Staphorst – De Steenwijker luidklokkenexpert Jan Kuipers (74) zit veertig jaar in het luidklokkenvak. Vierhonderd projecten als het gaat om de restauratie van luidklokken en - constructies verzorgde hij al.

Een grote wens van hem is nog altijd de Van Wou-klok uit 1512 die al 57 jaar in de tuin van de Grote Kerk in Staphorst staat, te restaureren.

Volgens Kuipers, een van de weinige experts op het gebied van klokken en torenuurwerken, zou de klok gerestaureerd kunnen worden. Het is prijzig maar de bronzen gigant klinkt dan weer zoals Van Wou het vijf eeuwen geleden bedoelde. Het bronzen meesterwerk, eigendom van de burgerlijke gemeente, is een van de topstukken van de Kampense meestergieter Geert van Wou (1450-1527).

Klokkenstoel

Kuipers’ idee is om de klok uit 1512 in een klokkenstoel te hangen, bijvoorbeeld op de begraafplaats van Staphorst. ‘Als hij luidt, weet je niet wat je hoort’, zo mooi. Terug in de toren zou nog beter zijn. De Duitsers roofden in de oorlog de twee dienstdoende klokken uit de toren van de hervormde kerk. Eentje stamde uit 1417, de andere goot Van Wou in 1512.

Alleen deze laatste kwam terug, waar wel met een scheur. Een las bood uitkomst, maar in 1958 knapte de naad weer open. Sinds 1960 staat de klok die 1000 kilo weegt, in de tuin. Regen en wind deren de gigant niet en die scheur kan, zeker met de technieken van nu, gerepareerd worden.

Gieter

“In het jaar des heils 1512 is er tere van de Heilige Maagd Maria en ook van de Heilige Nicolaas deze klok gegoten door Geert van Wou en Johan Schoneborch”. Het staat in Latijn op het brons. Kampenaar Geert van Wou was de allerbeste klokkengieter die Europa ooit kende. Hij maakte de klok voor de voorloper van de huidige Grote Kerk. Deze stond bij ‘Kerkenbos’. In een losse klokkenstoel hingen twee klokken: de klok uit 1512 én een klok, gemaakt door aan anonieme gieter in 1417 die na de oorlog niet terug kwam.

In de toren hangen nu twee replica’s. Ook goed, maar volgens Kuipers niet te vergelijken met een Van Wou.