Sylvana Simons doet niet mee in Drenthe en Friesland tijdens verkiezingen

Assen – Sylvana Simons komt met haar partij Artikel 1 op 15 maart niet voor op de stembiljetten in de Drentse en Friese stemhokjes.

Simons, die zich afsplitste van DENK, doet wel mee aan de verkiezingen, maar heeft in de kieskringen van Leeuwarden (provincie Friesland) en Assen (provincie Drenthe) onvoldoende ondersteuningsverklaringen bij elkaar gesprokkeld.

Schriftelijke verklaringen

Ondersteuningsverklaringen zijn schriftelijke verklaringen van personen die wonen binnen een kieskring en deelname van een partij aan de verkiezing ondersteunen. Deze verklaringen kunnen zij afleggen in het gemeentehuis.

Ook personen die op een lijst als kandidaat staan, mogen een ondersteuningsverklaring tekenen, op voorwaarde dat zij in de betreffende gemeente als kiezer zijn geregistreerd. 

Geen zendtijd

Nederland telt 20 kieskringen. Bij de Tweede Kamerverkiezing moet een lijst worden ondersteund door ten minste 30 kiezers per kieskring. En dat lukte Simons dus niet in Assen. Daarom krijgt zij ook geen zendtijd bij de NPO voor Politieke Partijen.

Sylvana Simons is bijvoorbeeld een van de voorvechters om Zwarte Piet te bannen uit het Sinterklaasfeest.

Trots op Nederland

Aan de verkiezingen op 15 maart, zo maakte de Kiesraad (centraal stembureau) vrijdag bekend, mogen 28 partijen meedoen. Daarvan doen er 16 mee in alle kieskringen. Van de 31 partijen die zich maandag hadden aangemeld, zijn er drie afgevallen, waaronder Trots op Nederland. Die partij betaalde geen waarborgsom.