Scholieren ontpoppen zich als vaardige voordrachtskunstenaars (veel foto's)

Meppel - Voor vele scholieren waren het op de Avond van de Poëzie maandagavond in Schouwburg Ogterop de eerste stappen op het grote toneel van de Grande Dame van de Meppeler cultuur.

Met enige nervositeit, maar kaarsrecht en goed articulerend droegen ze voor een goed gevulde schouwburgzaal hun zelfgemaakte gedichten voor. Hanneke van der Wal had tijdens workshops gerichte adviezen over houding en voordracht bijgebracht. Deze lessen hadden de bijna veertig scholieren van Dingstede, Stad & Esch en Terra goed in zich opgenomen.

De leerlingen namen plaats in de coulissen van het toneel, totdat ze werden opgeroepen door presentator Ton Henzen. Hij stelde hen met niet al te scherpe vragen op hun gemak, waarna de microfoon voor hen klaar stond. De Poëzieavond die voor de vierde keer werd gehouden, was verdeeld in een groep voordrachtskunstenaars van de onderbouw en een kleine groep bovenbouwleerlingen. Zij stonden aan het eind van het programma als een levend decor op het toneel opgesteld tot ze aan de beurt waren om hun gedichten te declameren.

Onderbouw

Marit Nygard en Kiki Govaert (Stad & Esch G3A) die voor een duo-presentatie hadden gekozen, wonnen de eerste prijs. De jury noemde hun bijdrage creatief met melancholie verweven met een vleugje humor, gelaagd en verfijnd. Kortom, een sterke performance, zelfverzekerd en goed op elkaar ingespeeld.

Tweede werd Kevin van Urk (Dingstede V1A ) met Ze komt. De titel maakt nieuwsgierig. Het gedicht is verrassend en creatief. Hij droeg het voor uit het hoofd, op een ontspannen manier, waarbij hij goed contact had met de zaal.

Derde bij de onderbouw werd Mariëlle Wortelboer ( Stad & Esch A3A) met een gedicht zonder titel. Dit gedicht had volgens de jury de mooiste en meest gedurfde afsluiter ('Want het plassen is zijn enige verbinding met de kerk'). De clou viel duidelijk in de zaal, want Mariëlle kreeg het publiek massaal aan het lachen met haar laatste zin.

Bovenbouw 

Christel Heidema (Dingstede, V5C) won bij de bovenbouw, zo deelde juryvoorzitter Hayat Ezzeroili even na tienen in de foyer van Ogterop mee. Haar gedicht De Diepte was creatief, gelaagd, toegankelijk, met een verrassende clou. Tijdens de heldere voordracht had ze goed contact met de zaal. Tweede werd Phéline Kleingeld (Dingstede, V5C) met het gedicht De draak uit Amen: een goede limerick, speels, toegankelijk en uit het hoofd voorgedragen. De derde plaats was voor Jur, Daan en Floris (Stad & Esch, T3) met Liefde is de dood: met humor gemaakt en met humor voorgedragen.

De jury bestond naast Hayat Ezzeroili uit Annet Krol van Biblionet en Rudolf Sietsema van Boekhandel Riemer Barth. Voor de prijswinnaars waren er theater-, bioscoop- en boekenbonnen. De zaal luisterde ademloos naar de gedichten.

Dat was in het verleden wel eens anders geweest. De eerste Avond van de Poëzie voor middelbare scholieren werd opgeluisterd door de toen sterk in opkomst zijnde rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig. De entree was gratis. Zaal en balkon liepen vol met naast geïnteresseerde ouders en andere familie, luidruchtige fans van De Jeugd van Tegenwoordig die niet voor de poëzie van de leerlingen waren gekomen. Docenten moesten regelmatig corrigerend optreden, het geroezemoes hield echter aan en op enig moment werd tot uitzetting van enkele jongeren overgegaan.

Rapper Haas

De sfeer was nu heel anders. De zaal had grote interesse voor de voordracht van de gedichten die het gezamenlijke thema humor hadden. Dat leidde tot grappige en soms hilarische pointes. De gedichten werden afgewisseld met muzikale optredens van scholieren: singer-songwriter Stijn de Wild van Dingstede, Hadeel Bataineh en Anna-Laura Swart van Dingstede met een vertolking van Jar of Hearts van Christina Perri, zanger/gitarist Jordy Holterman van Stad & Esch en tijdens de Afterparty in de foyer van Ogterop de Schoolband van Stad & Esch.

De muzikale verrassing van de avond was de komst van Rapper Haas uit Meppel met twee muziekvrienden Omri en Natan die tijdens twee intermezzo's optraden onder andere met zijn nieuwe single Sterren en Wat als ik een Milli had.

Bij de organisatie waren docenten Nederlands van Dingstede, Stad & Esch en Terra betrokken: Paulien Somhorst, Weffila El Hammouchi, Margo Raterink en Janet Nijland en de secretaris van het comité Diana Stol. Wybrich Kaastra van Ogterop trad op als adviseur.