Het bruist alweer van de plannen voor Meppel

Meppel - Het bruiste op de inspiratiebijeenkomst van de aanjaagcommissie van de nieuwe en opmerkelijke plannen om de samenleving van Meppel en Nijeveen in 2017 nog hechter aaneen te smeden.

Stichting Paardrijden Gehandicapten zoekt verbinding met het onderwijs, een groep Nijeveners wil het monumentale kerkgebouw in Kolderveen openstellen voor exposities en concerten. Inwoners van Nijeveen zijn druk doende met de oprichting van een nostalgische Kinder- en Poppenwagen Museum, vrijwilligers van het Alzheimercafé hopen de Meppeler samenleving dementievriendelijker te maken.

Niet alle aanvragers voor een stuk van het aanjaagbudget 2017 presenteerden hun plannen op de inspiratieavond van de aanjaagcommissie en de gemeente. Veel aanwezigen deden ideeën op en kregen het lef om deze maand nog een gooi te doen naar een uitkering uit het fonds. Gezien het budget - er valt dit jaar weer tweehonderdduizend euro te verdelen -  is er nog voldoende ruimte voor aanvragen. Haast is geboden, want op 17 maart sluit de aanvraagperiode.

Opstapje

Alle inwoners, ondernemers en instellingen uit de gemeente Meppel kunnen voor de derde keer in de lopende collegeperiode kans maken op een deel van het aanjaagbudget maatschappelijke initiatieven dat de gemeente hiervoor vier jaar lang beschikbaar stelt. Op de inspiratieavond in restaurant ZiZo borrelden ideeën op en werden tips uit eigen ervaring gedeeld.

Daarnaast werden ook de successen gevierd, want het aanjaagfonds bracht ontegenzeggelijk veel teweeg in Meppel. De commissie zag de afgelopen jaren al vele mooie en nuttige initiatieven voorbij komen. ‘Als je iets in je hoofd hebt, dan heb je vaak maar één opstapje nodig. Dus laat zien dat je iets te bieden hebt,’ moedigde Joyce Smits de bezoekers aan.

Aanjaagexamen

Aanmoedigingen en tips vlogen de bezoekers woensdagavond om de oren. Aanvragers krijgen een uitgebreide vragenlijst voorgelegd en worden uitgenodigd hun plan aan de commissie te presenteren. Volgens onderwijzer Sanne Hulst, één van de initiatiefnemers voor De Ondernemersschool Meppel en de Kleinste Winkel aan het Zuideinde, hoeven aanvragers niet op te zien tegen het ‘aanjaagexamen’. ‘Gebruik de vragenlijst om je ideeën en plannen op een rijtje te zetten. Alsof je een businessplan maakt. Het is de eerste stap naar en succesvolle aanvraag.’

Liselotte, Joan en Monique van Stichting Musique Fantastique kunnen dankzij de aanjaagsubsidie een nieuwe repetitie- voor musicalsterretjes verbouwen  en workshop- en spelletjesruimte inrichten. ‘Met vrijwilligers houden we de kosten laag, zodat alle kinderen mee kunnen doen. Ons vaste onderkomen is nu eindelijk ook geregeld. Onderschat niet waar je aan begint. Het kan opeens snel gaan met hulp van het aanjaagfonds,’ lachten de dames.

Muziek bij de Buren

Muziekpromotor Bert Donker organiseerde eind vorig jaar het evenement Muziek bij de Buren in Meppel. ‘Met een bijdrage uit het budget kregen we net iets meer armslag om bijvoorbeeld de publiciteit goed te regelen. Verzamel een team enthousiaste medewerkers om je heen, tipte Donker, die na de eerste geslaagde Muziek Bij De Buren gemakkelijker sponsors denkt te vinden voor de tweede editie in Meppel.

Molen De Vlijt ontving in 2015 al dertig duizend euro voor de verbouwing tot mosterdmolen. Om toeristen bovenin de nieuwe maalstoel te ontvangen, is een ‘zwevende vloer’ nodig die geluidsoverlast  voorkomt bij de bewoners van de molen. De stichting doet opnieuw een gooi naar een bijdrage, zo kondigde molenaar Kees Vanger aan. Bewoners van Berggierslanden willen onderdelen uit de opgeheven Berggierslandengaarde verplaatsen naar andere plekken in de wijk. Ook zij zoeken financiële steun bij het aanjaagfonds.