Sarah Creek wint Kunst in de Etalage

Meppel - Saskia Sloots van Zwol, alias Sarah Creek is winnares van Kunst in de Etalage editie 2016-2017. De publieksjury kwam tot een andere winnaar: Marcia IJzerman met haar Siberische tijger in de etalage van Guus Brillen.

Met ruim 60 deelnemende kunstenaars en evenzoveel deelnemende ondernemers, gaat ook de negende editie van Kunst in de Etalage de boeken in als succesvol. Het evenement biedt kunstenaars meer en meer een laagdrempelig podium om te laten zien wat zij maken. ‘En niet alleen professionele kunstenaars, maar steeds vaker ook beginnende kunstenaars. Voor veel mensen die tot die laatste groep behoren, betekent Kunst in de Etalage een eerste opstap naar meer. Daarnaast zorgt Kunst in de Etalage voor ‘reuring’ in de stad. En dat willen we allemaal graag, zeker de ondernemers’, zo zei organisator Arjan Jonkers zaterdagmiddag tijdens de eindmanifestatie van Kunst in de Etalage in de goed gevulde trouwzaal in Kunsthuis Secretarie.

Jury-oordeel

Daar mocht wethouder Henk ten Hulscher het oordeel van de deskundige jury die hij samen met Mieke de Wit vormde, bekend maken. Geen eenvoudige opgave Ten Hulscher sprak over ‘de iconische uitstraling die het meisjesportret van Sibylla Stegeman’ op de jury had gehad. De jury had een ‘shortlist gemaakt. ‘Eigenlijk een lijst met aanbevelingen. Jureren werd voor ons uitkiezen. Met andere woorden: wie wil investeren in langdurig visueel genoegen koopt werk van Nies Nijland, Manja Cornelissen, Barbara Bosscher, Jan van Os, Marcia IJzerman, Anja Dijk, Cor Koppenol, David de Graaf, Rob Spitzers of Trees Stegeman.’

Overwinning

Toch had de jury een oordeel geveld. De winnaar had verrast en deed de jury meermalen terugkeren voor de etalage. ‘De afbeelding werkt zowel in de etalage als in de gedrukte versie op dezelfde manier. Dit komt door het gebruik van beeldmiddelen, lijnen en vlakken in de ruimte die scherp en architecturaal bouwen naar een hoogtepunt, dat als een onbestendige ruimte, een zwart gat, eindigt. Een werk dat net echt lijkt, maar dat dan toch weer niet is, maakt door de opgebouwde en vastgehouden spanning in het beeld, ondanks de afwezigheid van kleuren een schreeuw van een statement. Gefeliciteerd Sarah Creek’, zo sprak Ten Hulscher die blij is met Kunst in de Etalage en de verbinding die het oplevert. Het winnende werk ‘De Overwinning’ was te zien in de etalage van Jan Bralten Sport in Stijl.

Prijzenregen

Tijdens de eindmanifestatie werd ook de publiekswinnaars in het zonnetje gezet. Meer dan 400 stemmen werden er uitgebracht. Boudewijn Koch (3e), Gea Beun (2e) en winnares Marcia IJzerman reageerden allen uiterst verrast. Net als de winnaar van de slagzinwedstrijd mevrouw Morisson uit Meppel en de winnaar van de ‘kunstroute’ mevrouw Wuite-Slager uit Meppel.

Geef Kunst Een Kans

Kunst in de Etalage maakt zich eind dit jaar op voor de tiende editie. Maar wellicht krijgt kunst op kortere termijn al een ‘vaste’ plaats in de binnenstad. Er bestaan namelijk plannen om het initiatief van Albert van Aalderen om etalages van leegstaande winkelpanden op te sieren met kunstwerken.