Gemeente leende mechaniek uit voor drie jaar...

Staphorst – Bij de Grote Kerk in Staphorst staat al 57 jaar een bronzen luidklok, gemaakt door Geert van Wou in 1512, in de tuin. Niet alleen dit oudste object in de gemeente Staphorst zwijgt, ook het oude torenuurwerk is foetsie.

In 1989 gaf de gemeente Staphorst het in bruikleen aan het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee. Daarna zakte het uurwerk weg in vergetelheid. 

De oude luidklok, gemaakt door allerbeste klokkengieter uit de late middeleeuwen, is gescheurd. De Duitsers roofden in de oorlog de twee dienstdoende klokken uit de toren. Eentje stamde uit 1417, de andere goot Van Wou in 1512. Deze laatste kwam terug, waar wel met een scheur. Een las bood uitkomst, maar in 1958 knapte de naad open. Sinds 1960 staat de klok in de tuin. Met de kennis van nu is reparatie mogelijk. Wie een Van Wou-klok hoort luiden, krijgt kippenvel.

De torenomgeving is het decor van nog een klein cultuurhistorisch drama. Het torenuurwerk, gemaakt rond 1930, is ook weg. Het mechaniek, gemaakt rond 1930, werd in 1989 in bruikleen gegeven aan het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee toen het uurwerk in de toren werd vernieuwd. Net als van de luidklok is de gemeente Staphorst ook nog altijd officieel eigenaar van het uurwerk.

Negen jaar geleden rakelde toenmalige raadslid voor de PvdA, Henk Messchendorp, de kwestie op. Hij wilde dat het staaltje ouderwetse techniek zou terugkeren naar de rechtmatige eigenaar, de gemeente dus. Het ding zou een mooi plekje moeten krijgen in het de patio van het gemeentehuis. De bruikleen had lang genoeg geduurd. Het raadslid duikelde een oude bruikleenovereenkomst op uit 1989, waarop de handtekeningen staan van toenmalig burgemeester H. Smit en de toenmalige directeur van het museum. Het contract werd in 1989 getekend voor een periode van drie jaar. Het oude Staphorster uurwerk raakte vervolgens in de vergetelheid.

Messchendorp overhandigde het contract en verdere informatie aan toenmalige wethouder Klaas Brand. Daarna gebeurde er niks. Het museum was vanochtend  niet bereikbaar voor commentaar. Het uurwerk staat nog steeds in Heiligerlee. Het is in goede handen, maar de termijn van drie jaar is al 28 jaar verstreken.

De toren van de Hersteld hervormde kerk werd gebouwd in 1763. De oude kerk werd in de jaren vijftig vervangen door een geheel nieuw kerkgebouw, dat tegen de oude toren werd aangebouwd. De toren is een rijksmonument. Hij is niet van de kerk, maar van de burgerlijke gemeente, net als klokken en uurwerk.. In 1991-92 werd de kerk vergroot, omdat het gebouw (1400 zitplaatsen) te klein was geworden. Tegelijkertijd ging de toren de lucht in van 20 naar 32 meter, omdat anders de verhouding tussen kerk en toren niet meer klopte.