Meppeler kandidaten voor de Tweede Kamer: Esther Schut

Meppel - Op de kandidatenlijst voor de verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer staan in totaal zes inwoners van Meppel. Tot aan de verkiezingen op woensdag 15 maart stelt de Meppeler Courant ze aan de kiezers voor, vandaag deel 1.

1 Waarom doet een burger in Meppel er goed aan om SP te stemmen?
Met onze plannen komen er eindelijk weer extra mensen aan het werk in de zorg. We investeren het meest van alle partijen in veiligheid en geven een forse impuls aan de koopkracht van gewone mensen. Het CPB heeft doorberekend dat onze plannen het best zijn voor de werkgelegenheid. 

2 Stel u mag één wet/regel invoeren, welke kiest u?
Een Nationaal Zorgfonds zonder eigen risico. De SP wil af van de zorgverzekeraars en het jaarlijkse overstapcircus. Het eigen risico is een ordinaire boete op ziek zijn.

3 Maar een Nationaal Zorgfonds is financieel toch nooit haalbaar?
Dat tegenstanders van onze plannen dat blijven herhalen, maakt het natuurlijk nog niet waar. Met onze plannen gaat er één groep in ieder geval op achteruit: de duurbetaalde zorgbobo's. En natuurlijk zijn onze plannen helemaal doorgerekend en zijn ze financieel gewoon haalbaar. 

4 Uit het verkiezingsprogramma van SP: ‘Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om leegstand van kantoren, winkels en bedrijfspanden aan te pakken, zodat hiermee extra woonruimte kan worden gecreëerd.’ Als SP het voor het zeggen krijgt, komt er dus snel een oplossing voor de leegstand van panden in de Hoofdstraat? 
Als je met de vraag bedoelt of we vinden dat er in de lege winkelpanden in de Hoofdstraat woonruimte gecreëerd moet worden, is het antwoord nee. De Hoofdstraat moet vooral een gezellige winkelstraat zijn. Meppel heeft een ontzettend belangrijke functie voor de regio en heeft opzienbarend veel voorzieningen als je kijkt naar de schaal van onze stad. Om dat te behouden is het belangrijk dat er mensen naar Meppel toe blijven komen. 

5 Het verkiezingsprogramma van SP heeft de titel ‘Pak de macht’. Dat klinkt weinig sociaal. 
Het is een oproep aan iedereen in Nederland: onze zorg, ons onderwijs, onze veiligheid, dat zijn geen speeltjes van een paar politici of bestuurders die denken de touwtjes in handen te hebben, dat is van ons allemaal! Met een grote SP hebben de mensen in Nederland een partner aan hun zijde die samen met hen knokt om de controle over wat belangrijk is voor iedereen terug in handen te nemen.