Meppeler kandidaten voor de Tweede Kamer: Wim-Jan Renkema

Meppel - Op de kandidatenlijst voor de verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer staan in totaal zes inwoners van Meppel. Tot aan de verkiezingen op woensdag 15 maart stelt de Meppeler Courant ze aan de kiezers voor, vandaag deel 2.

1 Hoe groot is de kans dat Wim-Jan Renkema in de Tweede Kamer komt?
GroenLinks beweegt zich in de peilingen gestaag omhoog. Wij weten veel nieuwe kiezers en vooral ook jongeren aan te spreken. Ik ben optimistisch over mijn kansen op een zetel, omdat ik denk dat GroenLinks meer dan 15 zetels gaat halen.

2 Als u in de Tweede Kamer komt, gaat u dan zorgen dat Meppel bekend wordt in Den Haag? Kortom, wat gaat u doen voor het noorden?
Ik ben geboren en getogen in Friesland en mijn wortels liggen in Groningen en Drenthe. ‘Zo ik iets ben, ben ik een Noorderling’. Ik denk dat Meppel veel meer kan doen met de ligging als poort van het noorden. Wij hebben drie Nationale Parken op een steenworp afstand. Verder wil ik mij inzetten voor Noord-Nederland als regio die zich onderscheidt door een aantrekkelijk landschap, duurzaamheid en innovatie.

3 GroenLinks doet het goed in de peilingen, maar wanneer gaat GL nu écht een woordje meespreken in Den Haag?
GroenLinks kan medeverantwoordelijkheid dragen voor het landsbestuur. Ik hoop en verwacht dat GroenLinks mee gaat regeren in het volgende kabinet. Wij zijn de creatieve kracht in de Nederlandse politiek. Wij zijn hier klaar voor!

4 U heeft eerder op het ministerie van OCW gewerkt. Wat maakt de Haagse politiek zo leuk?
Het gaat echt ergens over. De besluitvorming in Den Haag raakt burgers. Soms lijkt de Haagse politiek vanuit de regio gezien ver weg, maar in de Tweede Kamer wordt het speelveld bepaald. Dat geldt voor vrijwel alle maatschappelijke thema’s en sectoren.

5 Als u één regel/wet mag invoeren, welke kiest u en waarom?
Ik zou graag willen dat kinderen gelijke kansen krijgen en ben voor een wettelijk ‘ontwikkelrecht’. Maak van goede kinderopvang weer een publieke voorziening en gun dit alle kinderen, drie dagen per week. Zorg voor brede scholen waarin ook ruimte is voor sport, spel, cultuur en natuur. Een brede ontwikkeling van kinderen is de beste basis voor onze gezamenlijke toekomst.