Verpieterde klok mag weer hopen

Staphorst – De gemeente Staphorst gaat onderzoeken wat er mogelijk is om de oude Van Wou-luidklok die al 57 jaar in de tuin van de Grote Kerk staat mogelijk een nieuw leven te geven.

Ook onderzoekt de gemeente of het oude torenuurwerk dat sinds 1989 in het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee staat terug moet komen of niet. 

Burgemeester Theo Segers gaf ambtenaren de opdracht te onderzoeken wat er mogelijk is, hoeveel het gaat kosten en of dit wel of geen goed idee is. Een paar weken geleden verscheen in deze krant het verhaal over de bronzen luidklok van duizend kilo die al sinds 1960 in de tuin staat van de Grote Kerk. De gigant is een werkstuk dat meestergieter Geert van Wou uit Kampen in 1512 goot. Van Wou was de beste klokkengieter die Europa ooit kende. De klok is het oudste object in de gemeente. Het oudste gebouw in Staphorst, de hervormde kerk van Rouveen, verrees in 1641.

De reden dat een van de meesterwerken van Van Wou (1450-1527) al vele tientallen jaren in de regen staat en niet in de toren beiert, is een fikse scheur. De Duitsers roofden in de oorlog de twee dienstdoende klokken uit de toren van de nu Hersteld hervormde kerk. Eentje stamde uit 1417, de andere goot Van Wou in 1512 voor de voorloper van het huidige godshuis dat een eind verderop stond. Deze laatste kwam terug, waar wel met een scheur. Een las bood uitkomst, maar in 1958 knapte de naad open. Sinds 1960 staat de klok in de tuin.

Een paar weken geleden zei luidklokkenexpert Jan Kuipers (74) uit Steenwijk dat de Staphorster Van Wou-klok gerestaureerd kan worden. Oké, het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Burgemeester Segers laat nu uitzoeken of dit financieel haalbaar is. Mogelijk komt er een voorstel naar de gemeenteraad, hoewel er formeel geen budget is. Ook benaderen ambtenaren de Steenwijker expert om te kijken wat er kan en niet kan en wat het prijskaartje is. Nu hangen er imitatieklokken in de toren die eigendom is van de burgerlijke gemeente.

Staphorst kijkt ook naar het torenuurwerk uit 1930 dat in 1989 na een restauratie van de toren voor een periode van drie jaar in bruikleen werd gegeven aan het Klokkengieterijmuseum in het Groningse Heiligerlee. De gemeente Staphorst zag het mechanische apparaat nooit meer terug. Wil de gemeente het vergeten eigendom terug of staat het nu op de juiste plek? Ook hier wordt over nagedacht de komende tijd.