Laatste projectbouw Berggierslanden schiet uit de grond

Meppel – Een van de allerlaatste bouwprojecten in de wijk Berggierslanden is vrijdagmiddag officieel van start gegaan. De grond die nog resteert in de wijk bestaat vooral uit vrije kavels.

Twee Friese ondernemingen Zwanenburg Projecten en Lont Bouwbedrijf grepen hun kans en realiseren het project ‘Mooi Berggierslanden’ aan de Botter. De eerste ‘gesigneerde’ funderingspalen voor twaalf van de tweeëntwintig koopwoningen gingen vrijdag in bijzijn van de kopers met luid gebonk de grond in.

Kopers voor alle woningen

‘Op 6 juli startte de verkoop bij Van Dorsten Makelaars. Binnen twee maanden hadden zich voor alle tweeëntwintig woningen kopers gemeld. Die snelheid willen we volhouden. We verwachten eind september fase 1 op te leveren,’ aldus directeur Erik Zwanenburg. Met Mooi Berggierslanden begonnen Zwanenburg Projecten (Leeuwarden) en Bouwbedrijf Lont (Sint Annaparochie) hun eerste bouwproject binnen de gemeente Meppel.

‘Er zijn nog wel wat vrije kavels beschikbaar in Berggierslanden, maar deze grond aan de Botter is echt de laatste plek waar projectmatige bouw nog mogelijk is,’ aldus projectmanager Bernhard Hoekstra. ‘We hebben die kans gepakt en dat is in Meppel uitstekend bevallen. De samenwerking met de gemeente en andere bouwers was goed, zodat we de laatste projectplek konden invullen zoals we wilden.’ Zwanenburg Projecten bouwt ruime en flexibel in te delen woningen in jaren dertig stijl. De huizen zijn bereikbaar voor starters en jonge gezinnen. Er worden twaalf twee-onder-één-kap-woningen, zes tussenwoningen en vier hoekwoningen gerealiseerd. ‘Het project sluit aan bij de totale opzet van Berggierslanden,’ zegt Hoekstra.

Kwaliteit

De projectnaam ‘Mooi Berggierslanden’ komt uit het hart van de Friese ontwikkelaar. Projectmanager Hoekstra roemt de ‘stedenbouwkundige kwaliteit’ van de Meppeler wijk. ‘Ondanks de crisis zijn aan de kwaliteit geen concessies gedaan. Elders besloot men soms tot een andere verkaveling of de versobering van de stijl. Niet in Berggierslanden. Dat blijft de wijk met uitstraling, ruim opgezet en met veel water en groen,’ waardeert Hoekstra.

‘Er zijn kopers die langer in een huurwoning zijn blijven wonen, totdat deze kans zich voordeed om in Berggierslanden te wonen. Binnen de wijk stappen mensen over uit hun koopwoning naar dit project. Je kunt zo blijven wonen in je eigen wijk, in een grotere woning tegen lagere woonlasten. Want de hypotheek is ondertussen behoorlijk gezakt,’ zegt Hoekstra.

Partytent

Wie, waar vandaan, over een half jaar naar de Botter verhuist, bleek vrijdagmiddag bij het feestelijke in de grond slaan van de eerste palen onder de twaalf woningen van fase één. De bouwputten voor de tweede fase, met nog eens tien woningen, zijn ook goeddeels al uitgegraven. Op de bijeenkomst in de partytent ontmoetten de toekomstige buren elkaar. Jonge gezinnen en kopers-paren schreven met watervaste stiften hun namen op de betonnen palen. Over driehonderd jaar staan die er nog op,’ zei Erik Zwanenburg met rotsvast vertrouwen.

Ook Anton en Kim van den Ham vereeuwigen hun familienaam op de funderingspaal. Het gestamp van de heimachine leek hun babyzoontje helemaal niet te deren. Als hij de verhuizing in september zo onverstoorbaar beleeft, mogen zijn jonge ouders hun handen dichtknijpen. Anton en Kim kunnen haast niet wachten om hun nieuwe woning (twee-onder-een-kap) te betrekken. ‘Met de garage aan de woning gebouwd, hebben we straks heerlijk veel ruimte. We kijken er erg naar uit om in deze jonge wijk met veel kleine kinderen en veel bekenden te komen wonen. Ik ken nogal wat buurtbewoners van vroeger toen ik in Meppel naar school ging,’ voelt Kim zich bij voorbaat al thuis. Voor Anton, Hoogevener van geboorte, is de woonplaats niet eens zo belangrijk. ‘Het gaat uiteindelijk om het huis en de buurt waar we samen fijn kunnen wonen.’

Midden in het groen

Jolande uit Nieuwleusen en Staphorster Lars Beverwijk wonen al een tijdje in Meppel. De wijk Berggierslanden hebben zij al heel lang in het vizier. Jolande: ‘Dit project aan de Botter is echt een kans. Midden in het groen en lekker dichtbij de fietstunnel. Je fietst zo snel naar de stad. ‘Het kan opeens snel gaan,’ zegt de Meppelse verrast. ‘Nu kunnen we er na de zomervakantie al wonen, maar we rekenden op december 2017. En als een huis klaar is, is het nog niet echt klaar. We moeten nu wel aan de slag, met een keuken uitzoeken bijvoorbeeld,’ lacht de toekomstige inwoonster van Berggierslanden. Het zou vrijdag niet de laatste keer zijn dat de nieuwe buren borrelden op kosten van de ontwikkelaar. ‘Zwanenburg organiseert aan het eind van de zomer ook de eerste buurtbarbecue,’ kondigde de directeur vrijdagmiddag aan.