Drukkerijmuseum en Secretarie willen samen in voormalig schoolgebouw Stad & Esch

Meppel - Het Drukkerijmuseum en Kunsthuis Secretarie willen samen onder één dak aan het Zuideinde 76. De beide besturen doen het college van B en W het dringende verzoek de verkoop van het voormalige schoolgebouw van Stad & Esch stop te zetten.

De initiatiefnemers komen zo snel mogelijk met een ontwerp en een overzicht van de investeringen die met de ingrijpende verbouwing tot nieuw Cultureel Hart van Meppel zijn gemoeid.

Het Drukkerijmuseum kan op de huidige locatie niet meer uit de voeten. Uitbreiding is onmogelijk. Het museumbestuur is eigenaar van het pand aan de Kleine Oever. Een van de obstakels van Kunsthuis Secretarie is het ontbreken van een lift. Een grote groep in kunst geïnteresseerde mensen wordt daardoor uitgesloten van een bezoek aan het expositiecentrum.

Herontwikkeling gebied

De initiatiefnemers, de voorzitters Mark Sluiter en Stein van Ittersum van respectievelijk De Secretarie en het Drukkerijmuseum en bestuurslid Jan Schilperoord, willen in het monumentale pand aan het Zuideinde ruimte reserveren voor exposities en collecties en voor een bioscoop of filmhuis. In de voormalige Zuiderschool zijn appartementen gedacht die voor een rendabele exploitatie van het plan moeten zorgen.

De initiatiefnemers roepen partijen, zoals Stichting Citymarketing op zich bij het initiatief tot stadsontwikkeling aan te sluiten. Ze vragen de gemeente na het stopzetten van de verkoopprocedure hen de ruimte te geven voor het maken van een haalbaarheidsstudie. Op basis daarvan worden projectontwikkelaars benaderd.

De daaropvolgende stap is een sluitend herontwikkelingsplan voor het gebied rondom Zuideinde 76. 'Het belangrijkste daarbij is dat Meppelers zelf inspraak hebben over de wijze waarop we gezamenlijk de culturele en maatschappelijke waarden van de stad willen handhaven,' aldus woordvoerder Mark Sluiter. De rol van de gemeente is naar zijn mening 'faciliterend'.
 

 


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!